Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska delimično otvorila granicu, Srbija čeka do srede u ponoć

    Hrvatska je delimično obustavila blokadu graničnog prelaza Batrovci i pušta samo kamione sa kvarljivom robom. Rok za dogovor do srede u ponoć, u suprotnom kontramere, kaže premijer Aleksandar Vučić. 

    Vlada je donela odluku da vodimo razgovor sa najvišim zvaničnicima Hrvatske. Ukoliko to ne uspe, Vlada je spremila paket mera koje bi Srbija, kao meru odbrane sebe i svojih ekonomskih interesa, preduzimala od srede, 24. septembra, od ponoći", rekao je premijer i naveo da je ostalo još 30 sati za dogovor sa Hrvatskom.

    Premijer nije hteo da govori o kojim merama je reč, već je samo naveo da se radi o merama u tri nivoa – političke, pravne i ekonomske prirode. "Nadam se da nijedne nećemo morati da primenimo", rekao je Vučić nakon sednice Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti i sednice Vlade Srbije.

    Premijer je naveo da je, neposredno pred konferenciju, duže od pola sata razgovarao sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem i najavio da će te razgovore nastaviti, te da će nastojati da postignu dogovor kojim bi izbegli sprovođenje bilo kakvih jednostranih akata, sankcija, recipročnih mera, ili bilo kakvih drugih mera protiv bilo kojih zemalja.

    Nije želeo da reaguje na izjavu premijera Milanovića "šaraj brate, šaraj", jer to, dodao je, ne razume. Povodom hrvatskog zatvaranja granice, premijer je ocenio da se Srbija pre dva dana suočila sa nečim što nema nikakve veze sa izbegličkom krizom.

    "Bez ikakvog pisanog akta zabranjeno je da naša roba i kamioni izlaze na teritoriju Republike Hrvatske i Evropske unije. Reč je o jednostranim, teškim merama, uperenim protiv stabilnosti, ekonomskog poretka i bezbednosti Srbije", naveo je Vučić.

    To je, dodao je, u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala sa EU.

    Takođe je naveo da je o tome razgovarao i sa evropskim zvaničnicima, pitajući komesare da kažu gde je to Srbija pogrešila pa je prouzrokovala protivpravnu meru. Odgovor je, kako je preneo, bio da Srbija nije pogrešila ni na koji način i evropski zvaničnici su obećali da će reagovati.

    "Našli smo se u nebranom grožđu ni krivi ni dužni", ocenio je premijer i dodao da je prelaz Bajakovo–Batrovci sada otvoren samo za kamione sa kvarljivom robom.

    Vozači kamiona preuzeli stvar u svoje ruke

    Na graničnom prelazu Batrovci kamiondžije su na pola sata blokirale prelaz zbog samo delimičnog otvaranja granice za teretni saobraćaj. Vozači kamiona su blokirali međuprostor u oba smera između graničnih prelaza Batrovci i Bajakovo.

    Kamiondžije protestuju jer je Hrvatska prolaz otvorila delimično, samo za kamione sa tzv. kvarljivom robom, što je razgnevilo vozače koji satima i danima čekaju da uđu u Hrvatsku.

    Hrvatski privrednici traže otvaranje granica

    Hrvatska privredna komora zatražila je otvaranje granica kako bi se "sprečila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima".

    "Apelujemo na donosioce odluka da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike, budu otvorene kako bi se sprečila moguća katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima", navodi Hrvatska privredna komora.

    "Apelujemo i na Srbiju da ne kreće sa rigoroznim merama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike", naveo je potpredsednik HGK za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher na konferenciji za novinare.

    "Najveće posledice imaće kompanije koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijom Republike Srbije, koja je ujedno jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera, rekao je Zaher.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE