Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Granice se otvaraju najkasnije do ponedeljka?

    Kriza nastala uzajamnim zatvaranjem granica između Srbije i Hrvatske biće rešena najkasnije do ponedeljka, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima. Snažan pritisak na Zagreb, pišu Novosti.

    Prema saznanjima beogradskog lista, ukoliko se do ponedeljka situacija potpuno ne normalizuje, najkasniji rok za vraćanje na stanje pre krize je – 7. i 8. oktobar, kada će biti održan vanredni Samit Zapadnog Balkana u Luksemburgu, povodom izbegličke krize i nestabilnih odnosa u regionu.

    "I Srbija i Hrvatska će koliko u petak otvoriti svoje granice, jer će Evropska unija na tome insistirati i izvršiti pritisak. Nije realno da se problem sa zatvaranjem granica, nastao usled izbegličke krize, reši u Srbiji, jer je to neizvodljivo", tvrde izvori Danasa u diplomatskim krugovima, dodajući da evropski zvaničnici rade na organizovanju susreta ili ponovnog stupanja u direktni kontakt dvojice premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića.

    Prema Danasovim saznanjima, za rešavanje krize biće neophodno da Srbija, ipak, određeni broj izbeglica preusmerava i na granicu sa Mađarskom, na granični prelaz Horgoš 2, koji je otvoren.

    Takođe, veliki broj izbeglica će, kao i do sada, put do Evropske unije nalaziti preko Hrvatske.

    U međuvremenu, prema pisanju Novosti, zvanični Brisel i najjači evropski centri moći snažno pritiskaju Zagreb da otvori granične prelaze sa Srbijom.

    Premijer Hrvatske Zoran Milanović imao je niz neprijatnih telefonskih razgovora sa evropskim liderima koji ne razumeju njegove poteze i upozoravaju ga da "smanji brzinu" i da se "urazumi". Konkretno, da poštuje sporazume koje je Zagreb potpisao sa EU, piše list.

    Istovremeno, tokom četvrtka, zvaničnim kanalima, trajala je komunikacija između naše i hrvatske vlade, ali su pozicije ostale zamrznute.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE