Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dnevnu politiku ne zanimaju ekonomske posledice

    Uprkos prošlonedeljnoj carinskoj deblokadi napetost između Hrvatske i Srbije bi mogla da kulminira u narednom periodu, kako se budu približavali hrvatski izbori, dok će, "ni kriva ni dužna", privreda biti kolateralna šteta, pišu Novosti.

    I mada Hrvatska posluju sa više od 150 aktivnih firmi u Srbiji, a naših svega nekoliko na tamošnjem tržištu, ponovo se politika meša u biznis, pošto napetost između dve zemlje podgrevaju određeni stranački krugovi iz Hrvatske, a nikako privrednici.

    Agrokor, Nekse grupa, Agrofruktus, Končar, Atlantik grupa, Ideja, Merkator spadaju među najveće izvoznike u Srbiju… One, kao i i mnoge druge hrvatske kompanije koje posluju u Srbiji, našle su se prošle sedmice u "nebranom grožđu" zbog carinskog rata između dve zemlje.

    Ukupna vrednost izvoza iz Hrvatske u Srbiju na godišnjem nivou iznosi oko 500 miliona evra, a samo od početka ove godine, taj izvoz je porastao za 12,6 odsto. Upravo zbog toga, hrvatski privrednici prethodnih dana zahtevali su da se što pre normalizuje robni promet prema Srbiji, da ne dođe do većih posledica.

    Takve pritiske hrvatski premijer smatra sopstvenim, a ne državnim interesima. Kako je on rekao, "udruženja i nekakvi sitni privatni interesi, koji se ponašaju kao da ne žive u Hrvatskoj i kao da je najvažnije njihovih 10.000 ili 50.000 evra, koje su izgubili danas, ali će ih nadoknaditi već sutra, ne ponašaju se kao lojalni građani zemlje".

    >>>>KULMINACIJA U RIJALITIJU: Neću više da pričam sa Vučićem!

    Kako se ovih dana čulo u Zagrebu, to nisu hrvatske, već srpske firme, koje u Srbiji plaćaju porez, zapošljavaju domaću radnu snagu, a samo su vlasnici iz Hrvatske.

    Pri tome se zaboravlja da su tradicionalni srpski brendovi od Štarkove "bananice", ulja "dijamant", preko Frikoma, Grand kafe, Bonito kafe… u hrvatskim rukama. Srbi i dalje kupuju ovu robu, ali zarada, naravno ide u Zagreb, odakle pred svake izbore kreću salve neprimerenih uvreda.

    Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za Novosti da su odnosi dve zemlje uvek bili na klackalici, a pred izbore po pravilu naglo idu nadole. Cela ova "carinska drama", dodaje, nije nastala zbog izbeglica ili privrednika, već iz političkih razloga, što je to bilo neophodno hrvatskoj vladi da se pokažu "mišići" i dobije neki glas više.

    Ovu napetost stalno podgrevaju određeni politički krugovi iz Hrvatske, a nikako privrednici, naglašava Atanacković. Jasno je da je u ovoj priči privrednim aocijacijama sa oba strane najvažnije da im posao ide što bolje, bez obzira na vlasništvo, svako gleda neki svoj interes, da ne trpi gubitke.

    Trenutnu privrednu situaciju između dve zemlje i ekonomisti tumače kroz prizmu – politike. Očito je da je politika i dalje "gospodar naših sudbina" i ne obazire se mnogo na ekonomske posledice i na ono od čega se živi, smatra Danilo Šuković, ekonomista. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE