Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ni Hrvatska neće GMO

    Do sada se 11 zemalja Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, izjasnilo pred Evropskom komisijom da žele iskoristiti mogućnost zabrane uzgoja genetski modifikovanih organizama na svojoj teritoriji.

    Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu tražiti izuzeće za celu ili deo svoje teritorije od primene zakona kojim je ranije dopušten ulazak GMO na nivou EU.

    Zemlje članice u tom slučaju mogu do 3. oktobra da proglase celu teritoriju ili jedan njen deo oslobođenim od GMO. One zemlje koje to ne učine do 3. oktobra takođe će moći da dobiju izuzeće, ali uz nešto složeniji postupak.

    Portparol Komisije Enrico Brivio rekao je da je ona do ponedeljka dobila zahteve za izuzećem od Hrvatske, Austrije, Mađarske, Poljske, Estonije, Litvanije, Francuske, Grčke i Letonije, dok je Belgija zatražila izuzeće za svoju južnu, frankofonu regiju Valoniju, a Velika Britanija za Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

    Uredba koja omogućuje izuzeće doneta je početkom ove godine i isključivo se odnosi na pravo pojedine zemlje članice da zabrani ili dopusti GMO na svojoj teritoriji.

    To je ranije na nivou EU bilo regulisano na prilično sporan način pa se, iako se većina od čak 19 zemalja članica protivi uzgoju GMO, zbog komplikovanog sistema glasanja u EU nije mogla izglasati zabrana i Komisija je morala da odobri uzgoj kukuruza Maize1507 u EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE