Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da uštedite ove zime?

    Dolazi zima i građani sve više prave računice koliko će morati da izdvoje za grejanje narednih nekoliko meseci. Na ruku im ne ide činjenica da je u avgustu poskupela struja, a već odavno je polemika u javnosti u vezi centralnog grejanja i visokih računa koji stižu tokom cele godine.

    Zato se sve više njih odlučuje za alternativne vidove grejanja, a evo i zašto.

    Prema istraživanjima i kalkulacijama troškova grejanja za različita goriva koje je sprovela Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ ukoliko jedno prosečno domaćinstvo koje greje površinu od 60 m2 koristi ogrevno drvo ukupni troškovi grejanja za celu grejnu sezonu iznosiće 400 EUR. Prikaz troškova grejanja jednog prosečnog domaćinstva na teritoriji grada Beograda prikazani su u sledećoj tabeli:

    Vrsta energenta                                    

    Troškovi grejanja za 1 grejnu sezonu u EUR

    Ogrevno drvo metarsko

    400

    Mrki ugalj

    399

    Ugalj lignit

    497

    Gas

    623

    Električna energija

    675

    Drvni pelet *

    650

    Lož ulje

    1650

    *ako je kupljen u aprilu mesecu. Ako se kupuje tokom grejne sezone troškovi će iznositi od 800-850 EUR

    Izbor grada Beograda za analizu troškova grejanja izvršen je na bazi činjenice da su u njemu cene pojedinih goriva najviše u Srbiji.

    Analiza troškova grejanja izabranog prosečnog domaćinstva pokazuje da je ogrevno drvo zajedno sa mrkim ugljem najjeftiniji energent i da se korišćenjem ogrevnog drveta u odnosu na ostale energente može značajno uštedeti. U konkretnom primeru uštede u odnosu na prirodni gas iznose 223 EUR, u odnosu na električnu energiju 275 EUR, a u odnosu na lož ulje čak 1250 EUR.

    Međutim, navedenim uštedama ako se koristi ogrevno drvo ovde nije kraj. Naime, prema istraživanjima koja su sprovedena u domaćinstvima u dva pilot regiona u Srbiji (Užice i Bajina Bašta u Jugozapadnoj Srbiji i Vlasotince i Leskovac u Južnoj Srbiji) potrošnja ogrevnog drveta u domaćinstvima koja su koristila suvo ogrevno drvo (sušeno najmanje 6 meseci) bila je manja za 16%-21% u odnosu na domaćinstva koja su koristila sirovo drvo (nabavljeno 1-2 meseca pre početka grejne sezone) posmatrano po 1m2 grejne površine. Konkretno to bi značilo da bi izabrano domaćinstvo ukoliko bi koristilo suvo ogrevno drvo (nabavljeno u aprilu) moglo dodatno da uštedi od 64-80 EUR što znači da bi njegovi troškovi grejanja umesto 400 EUR za grejnu sezonu iznosili od 320-336 EUR.

    Međutim, iako korišćenje suvog ogrevnog drveta donosi značajne uštede u količinskom i u finansijskom smislu, rezultati sprovedenih istraživanja u pomenuta dva pilot regiona u Srbiji pokazuju da svega 1,3% domaćinstava u Užicu, i 0,3% domaćinstava u Leskovcu koriste efikasno ogrevno drvo.

    Zbog toga vam u saradnji sa GIZ-om dajemo dva korisna saveta koji se odnose na korišćenje ogrevnog drveta koji će vam pomoći da se bolje grejete i manje potrošite.

    Prvi savet se odnosi na vreme kada kupovati ogrevno drvo. Ogrevno drvo je najbolje nabavljati u aprilu ili eventualno u prvoj polovini maja i ostaviti ga da se prosuši do početka grejne sezone. Na takav način ćete dobiti ogrevno drvo čija će vlažnost biti u opsegu od 20-25% i takvo drvo će dobro goreti i oslobađati veliku količinu energije. Samo sa suvim drvetom se možete ogrejati, sa sirovim nikako!

    Drugi savet se odnosi na pravilno loženje vatre. Kada jedanput ubacite cepke drveta u ložište šporeta ili peći pustite da to drvo sagori do kraja. Kada je drvo sagorelo do kraja znaćete tako što u ložištu nema više plamena ili je on veoma mali to jest ostao je samo žar. Tek tada otvorite ložište i ubacite novu količinu drveta. Drvo koje je suvo će se lako zapaliti na tom žaru i nastaviti dalje da gori. Ovakav način loženja vatre omogućava da drvo pravilno i u potpunosti sagori i na taj način oslobodi mnogo veću količinu toplote nego ako u toku procesa njegovog sagorevanja otvorite ložište i dopunite ga novom količinom drveta. Istraživanja koja je sproveo GIZ u pomenutim pilot regionima su pokazala da veliki broj domaćinstava pogrešno loži vatru i na taj način troši mnogo više drveta nego što bi to bio slučaj kada bi se pridržavali ovog uputstva.  Razlog za to su brojne zablude koje postoje u domaćinstvima, a koje se prenose sa kolena na koleno.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE