Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Može li se u Srbiji uvesti kraće radno vreme?

    Skraćivanje radnog vremena u Srbiji, kao što je uradila Švedska, još nije izvodljivo, jer i bez obzira na to što radimo osam sati dnevno, jednostavno nismo dovoljno produktivni, tvrde stručnjaci.

    Švedska je odlučila da se vrati šestočasovnom radnom danu, ali ovakva promena nije u cilju smanjenja učinka, naprotiv, radnici koji kraće rade su produktivniji i odmorniji. Pitanje je da li se ovakav model može primeniti i na zemlje poput Srbije, gde radna nedelja zvanično traje 40 sati.

    U Evropi najduže rade Austrijanci – 44 sata nedeljno. Slede ih Grci sa 43 sata, dok Poljaci i Česi rade oko 42 sata u toku nedelje. Po toj statistici, najkraće su na poslu Danci i Finci koji na poslu provode osam sati, pet dana u nedelji. Ukupno 40. I u Srbiji se radi 40 sati, na papiru.

    >>>>Evo i dokaza: Šestočasovno radno vreme je bolje

    "Što se tiče Srbije, istraživanja nam pokazuju da radimo efektivno pet sati i da imamo po pola sata za pauzu i da su ta neka ostala dva i po sata nešto što ne možemo nazvati efektivnošću, jer osam sati držati pažnju je zaista teško", kaže predsednik Asocijacije menadžera ljudskih resursa Nebojša Rako.

    Stručnjaci kažu da ovakve odluke utiču samo na olakšavanje rada, ne i na otvaranje novih radnih mesta. Sociolog Slobodan Cvejić se pita šta će biti sa onima kojima je radno vreme skraćeno za dva sata – da li će imati manju platu.

    "Mi očekujemo da će moći da se posvete deci ili da rade nešto drugo, ali ne, moraće da nađu drugi posao, da rade na crno, u suštini ništa se tu neće promeniti", kaže Cvejić.

    Naši radnici su slabo motivisani, saglasni su stručnjaci. Ali nije novac jedino sredstvo da se to promeni. Kakvom god idejom, cilj je motivisati radnike da, i ako duže sede na radnom mestu – više rade.

    Skraćivanje radnog vremena u Srbiji, smatraju stručnjaci, još nije izvodljivo, jer i bez obzira na to što osam sati provodimo na radnom mestu, jednostavno nismo dovoljno produktivni.

    Jedan od načina moglo bi biti i fleksibilno radno vreme, predlažu stručnjaci. Iako se u raspravama o Zakonu o radu slobodnije radno vreme pominjalo, ovo rešenje do danas nije zaživelo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE