Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveća korporativna nagodba pokreće najveću obnovu okoline koju je svet video

    British Petroleum (BP) platiće novčanu kaznu od preko 20 milijardi dolara za gotovo sve tužbe za izlivanje nafte u Meksičkom zalivu pre pet godina, što će biti najveća korporativna nagodba takve vrste u istoriji SAD-a, izjavila je u ponedeljak državni branilac Loretta Lynch.

    BP je već ranije izdvojio 43,8 milijardi dolara za plaćanje kaznenih i građanskih tužbi te troškove čišćenja, a kompanija je objavila da sada ukupni troškovi zbog izlivanja iznose oko 53,8 milijarde dolara. Ukupna kazna koju je Lynch objavila u  ponedeljak viša je od 18,7 milijardi američkih dolara, koja je navedena u nagodbi postignutoj ovog leta, delom i zbog toga jer uključuje milijardu dolara  radova na obnovi na koje je BP ranije pristao.

    Novčanim kaznama – koje će biti plaćene saveznoj vladi, pet obalnih država i stotinama opština u idućih 18 godina  – finansiraće se obnova okoline i razvojni programi za saniranje najgoreg izlivanja nafte u istoriji SAD-a.

    "Ovaj sporazum pokrenut će jedne od najvećih napora na obnovi životne okoline koje je svet ikada video", rekla je Lynch.

    Izlivanjem je zagađeno 1.300 milja obale i ispušteno više od tri miliona barela sirove nafte u more, što je naštetilo ribarima i podstaklo preispitivanje sigurnosnih pravila i planova intervencije u jednom od najbogatijih svetskih naftnih bazena.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE