Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveći trgovinski sporazum bez Rusije i Kine

    Potpisan je najveći svetski sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum obuhvata 12 zemalja Azijsko-pacifičkog regiona koje zajedno proizvode čak 40 odsto svetskog bruto proizvoda, ali su iz njega izostavljene Kina i Rusija, iako su geografski deo Azijsko-pacifičkog regiona, prenosi RTS.

    U američkom gradu Atlanti, nakon višegodišnjih bilateralnih i multilateranih pregovora, potpisan je najveći svetski sporazum o slobodnoj trgovini – "Trans-pacifičko partnerstvo" (TPP). Sporazum su potpisali predstavnici 12 zemalja lociranih u Tihom okeanu ili na obodu Tihog okeana, među kojima su SAD, Kanada, Meksiko, Japan, Australija i Novi Zeland. Tih 12 država generiše 40 odsto ukupnog svetskog bruto proizvoda, a incijativu za potpisivanje tog ugovora o liberalizaciji trgovine dala je američka vlada.

    Ekonomska i politička korist za zemlje potpisnice

    RTS dalje piše da se od Trans-pacifičkog partnerstva očekuje da potpisnicama omogući godišnji ekonomski rast od bar jedan odsto, te generiše ukupnu dobit u iznosu od 380 milijardi dolara godišnje.

    Kako će ovaj sporazum uticati na Srbiju? Ovo partnerstvo moglo bi da ubrza liberalizaciju trgovine u drugim delovima sveta inspirišući potpisivanje sličnih sporazuma koji bi uključivali Kinu, Indiju i Evropsku uniju.
    U zemljama poput Japana i SAD, sporazum poslužiti kao protivteža rastu kineske moći u regionu.

    Kritike Trans-pacifičkog sporazuma

    U SAD i Kanadi postoji zabrinutost da će novi sporazum, zbog toga što predviđa mnogo niže carine na uvoz, dovesti do masovne seobe njihovih fabričkih postrojenja u zemlje poput Malezije i Vijetnama, gde je jeftina radna snaga.

    To će dovesti do produbljenja problema nezaposlenosti u SAD i Kanadi i stvoriti situaciju gde će severnoamerički potrošači kupovati za istu ili malo manju cenu proizvode severnoameričkih kompanija uvezene iz jugoistočne Azije ili južne Amerike. Pri tome će najveću korist izvući velike sevenoameričke kompanije.

    U Japanu vlada zabrinutost da će zemlje poput SAD, Kanade i Australije, koje poseduju ogromnu teritoriju i puno obradive zemlje ugušiti domaću poljoprivredu masovnim izvozom jeftinih žitarica, voća, mlečnih proizvoda i mesa.
    Takođe, postoji i strah da bi američke farmaceutske kompanije mogle da kroz mehanizam sporazuma koji se odnosi na intelektualnu svojinu na duži rok onemoguće proizvodnju jeftinih, generičkih lekova u Azijsko-pacifičkom regionu.

    TPP sada ide na ratifikaciju u parlamente zemalja potpisnica, pa se smatra da će za njegovo stupanje na snagu biti potrebno bar još godinu dana, izveštava RTS.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE