Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nobel za ekonomiju: Razumevanje sudbine siromašnih

    Angus Deaton (69) dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2015. godine. Deaton je profesor ekonomije na Princetonu, i međunarodnih odnosa i ekonomije na školi Woodrowa Wilsona. Istraživanja ovog škotskog ekonomiste usredsređena su na merenje siromaštva u zemljama u razvoju, kao i šta određuje zdravlje u siromašnim i bogatim zemljama.

    "Da bismo kreirali ekonomsku politiku koja promoviše blagostanje i smanjuje siromaštvo, prvo moramo da razumemo izbore u potrošnji pojedinca. Više nego iko drugi, Angus Deaton je unapredio razumevanje ovakve politike. Povezivanjem individualnih izbora i zbirnih rezultata, njegovo istraživanje pomoglo je da se transformišu polja mikroekonomije, makroekonomije i razvojne ekonomije" – stoji u objašnjenju komiteta za dodelu Nobelove nagrade.

    Deaton, jedan od vodećih mikroekonomista u svetu, rođen je u Škotskoj, a diplomirao, magistrirao i doktorirao je na univerzitetu Cambridge sa tezom "Modeli potrošačke tražnje i njihova primena u Ujedinjenom Kraljevstvu". Po okončanju školovanja predavao je na Kembridžu.

    Bio je profesor ekonometrije na univerzitetu Bristol do 1983, kada je prešao na univerzitet Prinston, gde predaje međunarodne odnose i ekonomiju.

    Deaton, koji ima i američko državljanstvo, bio je predsednik Američke ekonomske asocijacije 2009, a u aprilu 2015. postao je član američke Nacionalne akademije nauka.

    Teme njegovih istraživanja su potrošačke navike u bogatim i siromašnim zemljama, merenje siromaštva u Indiji i širom sveta, kao i analize potrošnje domaćinstava.

    U njegovoj poslednjoj knjizi “The Great Escape”, objavljenoj 2013. godine, proučava 250 godina nejednakosti između zemalja u razvoju i ostalih, tvrdeći kako su promene životnih i zdravstvenih standarda transformisali naše živote. Kolege su rekle da je neumorno radio da razume sudbinu siromašnih.

    U svojim ranim radovima osamdesetih godina, Deaton je razvio skoro idealni sistem potražnje – fleksibilan i jednostavan način procene kako potražnja svakog dobra zavisi od cene svih dobara i  individualne zarade. Njegov pristup i kasnije modifikacije sada su standardni alati, kako u akademskim krugovima tako i u praktičnoj evaluaciji politike.

    U svojim novijim istraživanjima Deaton ističe kako pouzdane mere potrošnje u domaćinstvima mogu da se koriste da se raspozna mehanizam iza ekonomskog razvoja. Išao je dotle da daje primere kako inteligentno korišćenje podataka o domaćinstvima može da osvetli pitanja kao što su odnosi između prihoda i unosa kalorija, i stepena rodne diskriminacije u porodici.

    Angus Deaton o izbegličkoj krizi:

    Izbeglička kriza rezultat je stotina godina nejednakog razvoja u bogatim zemljama, koje su ostavile veliki deo sveta iza sebe. Te zemlje koje su ostale iza žele bolji život, i to sada stvara ogroman pritisak na granice između siromašnih i bogatih zemalja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE