Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lenji, a radimo više od Evropljana?

    Zaposleni u Srbiji radili su tokom sedmice 2014. u proseku 42,7 sati, dok je prosečna radna nedelja u Evropskoj uniji 39,5 sati.

    U depeši američke ambasade u Srbiji, koja je, po WikiLeaksu, poslata 12. januara 2006, "centrali" iz Beograda, saopšteno je "otkriće" da većina Srba vidi posao samo kao nužno zlo i da Srbi rade jedino da bi preživeli.

    Uprkos tome, primetile su američke diplomate, "u glavnoj beogradskoj pešačkoj ulici videćete buljuk zvanično nezaposlenih mladih ljudi, obučenih po poslednjoj modi, koji pijuckaju kapućino i puše, dok u ruci drže skupocene telefone. Slično je i u noćnom životu. Izvori novca su: pomoć roditelja i rođaka iz inostranstva, kao i neregistrovani poslovi".

    Možda Srbi u Evropi nisu "narod najstariji", ali nismo ni lenji kao što nam se često "pripisuje", jer radimo duže od svih u 28 država Evropske unije za plate koje su među najmanjim u celom regionu.

    Prema anketi o radnoj snazi, redovnom istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, koje se sprovodi po receptu Eurostata, zaposleni u našoj zemlji su u 2014. u proseku radili 42,7 sati nedeljno. Poređenja radi, zaposleni sa punim radnim vremenom u Rumuniji prošle godine imali su najdužu radnu nedelju u EU – 41 sat.

    Servira nam se lenjost da bi se opravdao nizak standard

    Da smo lenji, a tražimo da nas debelo plate je uvreženo mišljenje koje je daleko od istine, tvrdi ekonomista Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije. Toj predrasudi su podlegle i američke diplomate. Istina je mnogo drugačija. Srbi nisu lenjivci.

    Ovde je borba za posao mnogo veća nego na Zapadu, ističe Nikolić i kaže da još od sedamdesetih slušamo priče kako se na Zapadu mnogo radi, a u Srbiji lenstvuje. Takve priče su bez osnova. Služe da se opravdaju niska primanja i loš standard u zemlji, smatra Nikolić. Zato ne bi trebalo da iznenađuje podatak da je radna nedelja u Srbiji među najdužim u Evropi.

    Ono što nam nedostaje, da bismo dostigli produktivnost i plate razvijenijih zemalja, jesu bolja tehnologija, razvijenije tržište, osvojene prodajne pozicije u inostranstvu i bar približno ista početna pozicija koju imaju preduzeća razvijenijih država. "Volje za rad imamo, čak i u periodima krize i ona nam nikada nije nedostajala".

    Sa Nikolićem se slažu njegove kolege ekonomisti, a naročito ljudi iz sindikata. Neki tvrde da se takva priča ne plasira "tek tako". Njen cilj je da nam se cena radnog sata svede na minimum, pa ko preživi, kaže potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

    Kao što se, tek onako ne zagovara da Srbija treba da odustane od industrije i visokih tehnologija i da naša deca treba da se late motike. Iako su im se još pradedovi potvrdili kao industrijska nacija, broj zaposlenih u industriji sa oko milion krajem devedesetih prošlog veka, sveo se na manje od 300.000. Dobro plaćena radna mesta svetski moćnici čuvaju za svoju decu i unuke – ne birajući sredstva.

    Predrasuda o "lenjom srpskom narodu" nastaje u višem sloju političkih i finansijskih struktura koje imaju neposredan interes da razbijaju nezavisnost država periferije i da primoravaju narod na finansijski kolonijalizam, tvrdi Nikolić.

    Bolji samo od Albanije i Makedonije

    Da smo među najmanje plaćenima u Evropi, dobro znamo. Kad se poredimo sa komšijama, manje od nas zarađuju samo zaposleni u Albaniji i Makedoniji. Prosečna neto zarada u julu ove godine bila je 45.601 dinar, dok je prosečna potrošačka korpa istog meseca koštala 66.807, a minimalna 34.661 dinar.

    Za prosečnu korpu u julu bilo je potrebno 1,46 prosečnih zarada. Da nevolja bude veća, u Srbiji oko 650.000 zaposlenih prima platu sa zakašnjenjem, a oko 50.000 veoma neuredno. Svega 170.000 zaposlenih u privatnom sektoru prima platu na vreme u dan.

    Po našoj računici, a na osnovu podataka zvanične statistike, srpske poslodavce u privatnom sektoru radni sat zaposlenog u 2014. koštao je u proseku oko 2,33 evra. Od te sume, radnik je dobijao 1,7 evra. Troškovi radne snage u ukupnim troškovima poslovanja u Srbiji iznose oko 33 odsto, što je znatno manje nego u razvijenim zemljama gde dostiže i 64 odsto, kao što je slučaj u Holandiji.

    Ne može nam se zameriti ni da se mnogo odmaramo, jer zaposleni u Srbiji ima pravo na godišnji odmor u trajanju od minimum 20 radnih dana. Prosečan godišnji odmor u EU traje 25,1 dan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE