Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci štede u Hrvatskoj zbog kamata

    Zbog viših kamata koje hrvatske banke daju u odnosu na banke u drugim članicama Evropske unije, strani državljani su u Hrvatsku doneli na štednju 1,31 milijardu evra, što je 3,5 odsto svih štednih depozita.

    Iako u ovom trenutku bankama ne manjka depozita, oni su bitni kao osnovni izvor plasiranja kredita. U Hrvatskoj već sada strani državljani, odnosno, kako ih banke zovu, nerezidenti, štede prilične iznose.

    Da bi oročili novac u Hrvatskoj, ranije su morali fizički da dođu u neku od hrvatskih banaka ili da pribegnu komplikovanoj proceduri međunarodnog opunomoćenja nekoga ko će to da učini u njihovo ime.

    Sada, nakon što je saglasnost dao nemački BaFin, tamošnja agencija za nadzor financijskih usluga, Nemci za to ne moraju da putuju u Hrvatsku, piše Večernji list i navodi primer Vaba banke kojoj je omogućeno prikupljanje depozita od klijenata u inostranstvu.

    U tekstu se ističe da bi stranci uskoro mogli da ostvaruju štednju i u kunama, s obzirom na to da je kamata na depozite u evrima u mnogim bankama pala ispod jedan odsto, dok je na kune interes 2,4 do tri odsto.

    List navodi da najviše stranih štediša u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine, ali zato što dosta njih radi ili prima penziju u Hrvatskoj. Pored njih, proteklih godina jako je rasla štednja Rusa, ali ima i Italijana, Austrijanaca i drugih državljana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE