Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto je hladno vreme dobro?

    Počelo je hladno vreme, temperature su sve niže. Mnogi su neraspoloženi jer moraju da nose na sebi puno odeće i stalno osećaju jezu. Evo šest dokaza da nije sve tako crno i razloga sajta Huffington post da odmah zavolite hladne dane.

    1. Hladnoća topi kalorije

    Verovatno ste čuli za tamno masno tkivo. To je vrsta masti, koje kada se prirodno aktiviraju, mogu da sagore i takozvane bele masti. Studija iz 2012. godine je pokazala da hladnoća čini da tamne masti budu u pokretu. Hladnoća na taj način može pospešiti sagorevanje velikog broja kalorija kao i treniranje.

    2. Hladnoća nas zbližava

    Slična studija iste godine je pokazala da kada je hladno vreme imamo sklonost da zovemo telefonom ili da četujemo sa porodicom i prijateljima, kao i da takva konverzacija traje duže nego obično. Naravno, nema ništa lepše nego ušuškati se pored drage osobe i razmeniti telesnu temperaturu kada napolju počne sve da zamrzava.

    3. Manje je insekata i manje su šanse da će vam isti preneti zarazu

    U zadnje vreme sve je više slučajeva bolesti ili kožnih oboljenja koje prenose komarci. Ove štetočine su veoma aktivne u blažim klimatskim uslovima. Niske temperature, naročito one ispod nule ubijaju dosta vaši i krpelja.

    4. Oblačni dani nas uče da više cenimo vedre dane

    Kada sada pomislimo na lepo vreme ono nam prilično nedostaje. Ali sunce ne mora nužno da vas čini srećnijim. Istraživanja su pokazala da kada smo stalno u istoj klimatskoj zoni, blage klime na primer, počinjemo da uzimamo sunce zdravo za gotovo.

    5. Hladno vreme smanjuje upale

    Sa razlogom stavljate led na ranu. Hladnoća smanjuje upalu kada recimo istegnemo zglob ili udarimo prst. Teorija je mnogo grandioznija i govori da hladnoća može smanjiti bol svuda. Ovo je bitno za oporavak mišića sportista i ljubitelja spa centara. Kiroterapija na hladnoći mnogo bolje rehabilituje sportiste nego obični odmor, pokazala su istraživanja iz 2011. godine.

    6. Izgledate bolje

    Nije preporučljivo da jedete baš sve slatke poslastice zimskog perioda ali istina jeste da tokom hladnih dana nema pritiska da morate da izgledate tip-top za bikini i plažu. Ovo je odlično vreme da se fokusirate na fitnes. Uradite to zbog sebe, ne zbog izgleda i drugih.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE