Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Navika koja će vam promeniti život

    Šta bi bilo kad bi postojala jedna navika koja može da ostvari sve ovo:

    –              poboljša sposobnost učenja i stvara moždane ćelije

    –              umanji stres, bes, aksioznost i depresiju

    –              poboljša koncentraciju, pažnju i budnost

    –              popravi raspoloženje

    –              razvije samokontrolu, otpornost i motivaciju

    –              podstakne samopouzdanje i društvenu aktivnost

    –              smanji rizik od poremećaja vezanih za starost kao što su Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest i drugi oblici demencije

    –              Da ne pominjemo jačanje kardiovaskularnog sistema, smanjenje krvnog pritiska, regulaciju nivoa glukoze, jačanje imunološkog sistema i kostiju.

    Ako bi jedna navika mogla da postigne sve ovo, da li bi postala deo vašeg načina života?

    Ispostavlja se da ova navika postoji i da je naučno dokazano da postiže sve navedeno.

    Ova navika se zove vežbanje.

    Dr John J. Ratey opisuje sve ovo u svojoj popularnoj knjizi pod nazivom Spark (Varnica), u kojoj vežbanje naziva ,,najmoćnijim sredstvom koje imate za optimizaciju funkcije mozga’’. Ratey je vanredni klinički profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard, opštepriznati stručnjak u oblasti neuropsihijatrije koji je sproveo brojna istraživanja da bi dokazao neverovatne efekte vežbanja na mozak. Toplo preporučujemo ovu knjigu za sve koji žele da saznaju nešto više o tome kako vežbanje poboljšava zdravlje mozga.

    Ali ako nemate vremena a želite da znate šta treba da radite, evo režima vežbanja kog Ratey preporučuje za optimalnu funkciju mozga:

    –              Najmanje što možemo je da sledimo preporuke za javno zdravlje koje pozivaju na neku vrstu aerobne aktivnosti umerenog intenziteta u trajanju od 30 minuta najmanje pet dana u nedelji.

    –              Prema rečima Ratey -ja, još bolje je da se bavimo nekom vrstom aerobne aktivnosti šest dana u nedelji, u trajanju od 45 minuta do sat vremena. Pritom, četiri dana u nedelji ta aktivnost treba da bude duža i umerenog intenziteta (65-75 odsto maksimalnog pulsa) a dva dana kraća i visokog intenziteta (75-90 odsto). Vodite računa da dani aktivnosti visokog intenziteta ne budu jedan za drugim kako bi se telo i mozak oporavili.

    –              Aerobne vežbe kao što su trčanje, vožnja bicikla ili plivanje su odlične, ali najbolja vrsta aerobne aktivnosti je u stvari ona koju zaista možete da ugradite u svoj način života. Ako niste bili aktivni neko vreme, najbolji način da počnete je da počnete da šetate.

    –              U danima sa kraćim aktivnostima visokog intenziteta, dodajte neku vrstu treninga snage ili otpora da biste razvili mišiće, ojačali kosti i zaštitili zglobove (radite tri serije vežbi sa tegovima sa 10-15 ponavljanja).

    –              Obratite pažnju da ubacujete složenije aktivnosti koje razvijaju veštine, predstavljaju izazov za mozak i pomažu vam da ostanete okretni – na primer planinarenje, borilačke veštine, gimnastika, ples, joga, pilates ili vežbe ravnoteže. Sportovi sa reketom su posebno dobri zato što istovremeno utiču na kardiovaskularni sistem i mozak. Prema rečima Ratey -ija, ,,kombinacija izazova za mozak i telo ima jači pozitivan efekat nego samo aerobne vežbe’’.

    –              Ratey govori o prednostima vežbanja sa drugima. Društvena interakcija je odlična za zdravlje, smanjuje stres i podstiče motivaciju. ,,Vežbanje stvara gradivni materijal za učenje a društvena interakcija ga cementira’’, kaže Ratey. Zato razmislite da se pridružite grupi za vežbanje kako biste se pokrenuli i ostali aktivni.

    Opšti savet koji Ratey daje jeste da ,,uđete u formu i onda nastavite da pred sebe postavljate izazove’’. On savetuje da radite nešto skoro svakog dana ali da imate fleksibilan program i da ga prilagođavate isprobavanju novih stvari. 

    Vežbanje je neverovatno moćno i za um i za telo. Budni smo najmanje 16 sati dnevno. Samo jedan sat (ili čak pola sata) vežbanja će biti najvažnija stvar koju ste uradili tokom celog dana!

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE