Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija 143. po lakoći plaćanja poreza

    Među 189 zemalja Srbija se našla na 143. mestu po lakoći poreskih uplata, pokazalo je istraživanje Paying Taxes 2016. koje sprovodi konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) u saradnji sa Svetskom bankom. 

    Elektronske poreske prijave i uplate bile su najčešće poreske reforme koje su zemlje širom sveta sprovele tokom protekle godine, pokazalo je istraživanje Paying Taxes, koje PwC sprovodi već desetu godinu, a njime se utvrđuju svi obavezni porezi i doprinosi koje srednje veliko društvo mora da plati u određenoj godini.

    U izveštaju se tako uspoređuju uslovi poslovanja u 189 različitih zemalja u svetu tako što se analizira koliko je jednom društvu, sa tačno definisanim karakteristikama u vidu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda na godišnjem nivou i poslovanja, potrebno da podmiri sve svoje poreske obaveze u jednoj godini.

    Prema rezultatima, Srbija se nalazi na 143. mestu po lakoći izvršavanja uplata, stopa poreza je 39,7 posto, dok je ukupno vreme potrebno da se obave 42 uplate 244 sata, navodi se u saopštenju.

    Od zemalja u regionu, ubedljivo najbolju poziciju zauzima Makedonija, koja se nalazi na 7. mestu, a iza nje slede Slovenija (35), Hrvatska (38), Crna Gora (64), Albanija (142), Bosna i Hercegovina (154). Nepriznata država Kosovo se nalazi na 67. mestu, a na prvom mestu po lakoći uplata su Ujedinjeni Arapski Emirati.

    Iz PwC ističu kako se tokom desetogodišnjeg perioda u kojem se izrađuje studija globalno prosečno vreme za poštovanje poreskih obaveza smanjilo za 61 sat, a pokazatelj broja uplata za 8,2 plaćanja, u velikoj meri zbog uvođenja i poboljšanja sistema elektronskih prijava i uplata.

    Ipak, kako se dodaje, privreda s niskim primanjima koja često imaju značajne poreske obaveze, zabeležila su najmanje smanjenje vremena potrebnog za poštovanje poreskih obaveza i pokazatelja broja uplata.

    Studija primećuje i da, iako je u 2014. godini došlo do malog pada globalne prosečne ukupne poreske stope, postoje velike različitosti na regionalnim i nacionalnim nivoima.

    "Ukupna poreska stopa u Africi, centralnoj Aziji i istočnoj Evropi, te na Bliskom istoku povećala se zbog povećanja raznih poreza. Širom sveta, u 2014. godini u 46 privrede je došlo do povećanja ukupne poreske stope, dok je u 41 privredi poreska stopa smanjena", navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE