Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NAUKA JE KONAČNO POTVRDILA: Sarkastični ljudi su uspešniji

    Ne može svako da kaže nešto sarkastično i ne može svako to da razume – to smo odavno znali. Ali, nauka je konačno potvrdila da sarkazam i inteligencija imaju veze, i ne samo to. Sarkazam ima veze sa kreativnošću, ali i sa uspehom. 

    Istraživači nazivaju sarkazam “najvišom formom inteligencije” i tvrde da može da pomogne da napredujete u poslu.

    Svi imamo situacije kada nam sarkazam prilično prija. Daje nam mogućnost da iskažemo mišljenje na drugačiji način, da dođemo do poente “zaobilaznim” mentalnim putem, gde ne može baš svako da nas razume. Ali, mnogi stručnjaci za razvoj karijere kazaće vam da čak i izbegavate sakrazam u kancelariji, prenosi sajt Inc.com.

    Psiholozi kažu da ironija i sarkazam u kancelariji mogu da budu odlika “pregorevanja”.

    “Najviša forma inteligencije”
    Profesori sa Harvarda i Kolumbije udružili su se i sproveli istraživanje u čije, je fokusu bio sarkazam – odnosno i one ljude koji sarkastičnu informaciju šalju i one koji tu informaciju primaju.

    Sarkazam je veoma dobra mentalna vežba. Da biste kreirali ili “dekodirali” sarkazam, trebalo bi da prevaziđete kontradikciju (psihološku distancu) između navodnog i stvarnog značenja sarkastične izjave. To je proces koji aktivira apstrakciju, što zauzvrat razvija kreativno razmišljanje.

    Rezultati su bili sledeći: oni koji su skloni sarkazmu bolje su se snalazili u kreativnim zadacima nego oni u iskrenim i kontrolisanim situacijama. To sugeriše da sarkazam ima potencijal da izazove kreativnost u svakome. Ukratko, sarkastični komentari čine ceo tim mnogo kreativnijim, zato se ne ustručavajte da podstaknete neki možda neprijatan ali urnebesan momenat! Hvala nauci što nam je otvorila oči!

    Dok većina prethodnih istraživanja ukazuje na to da je sarkazam štetan za efikasnu komunikaciju, jer može da sadrži previše prezira nego iskren razgovor, psiholozi su otkrili da, za razliku od sarkazma između dvoje koje nemaju poverenja jedno u drugo, sarkazam između osoba koja imaju odnos pun poverenja, ne donosi više prezira od iskrenosti.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE