Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HRVATSKI MEDIJI: Air Serbia u trci za Croatia Airlines?

    "Air Serbia ulazi u trku za Croatia Airlines" naziv je teksta u Večernjem listu, povodom izjave premijera Aleksandra Vučića da će Air Serbia kupiti jednu balkansku aviokompaniju, koja stiže u vreme kad se traži kupac za Croatia Airlines.

    "Vučić nije naveo koja bi to avio-kompanija bila, ali je rekao i da bi srpski nacionalni avio-prevoznik dosad već kupio dve ili tri avio-kompanije u regionu da nema političkih prepreka za to", navodi Večernji list.

    Air Serbia, otkako je u nju 2013. godine sa 49 odsto udela ušao moćni Etihad, beleži velike stope rasta, pa je Vučić kazao i da srpska aviokompanija posluje ubedljivo najbolje u celoj regiji, dodaje se u tekstu.

    "Kao prva moguća akvizicija u stručnim krugovima se navodi Montenegro Airlines, koji je ovog meseca potpisao memorandum o saradnji s Etihadom", dodaje Večernji i konstatuje da "Vučićeve izjave o akvizicijama Air Serbia u regionu stižu u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava naći kupca ili partnera za Croatia Airlines".

    >>>>Air Serbia kupuje aviokompaniju u komšiluku?

    U tekstu se navodi da je hrvatska vlada za to angažovala fond Svetske banke IFC i podseća da su u drugi krug interesenata ušli Lufthansa, Aegean Airlines i Turkish Airlines. Sa njima će predstavnici IFC nastaviti razgovore o modelu po kojem bi ušli u Croatia Airlines -– dokapitalizacijom, kupovinom ili strateškim partnerstvom.

    Nakon tih razgovora, sledeće godine će biti raspisan međunarodni tender na koji će moći da se jave i druge aviokompanije, pa i Air Serbia, koja će, kako se navodi, s obzirom na to da Srbija nije u Evropskoj uniji, moći da stekne najviše 49 odsto deonica hrvatske aviokompanije.

    IFC, nije kontaktirao s srpskom aviokompanijom zbog Croatia Airlinesa, ali zato jeste s Etihadom, koji je pokazao interes za CA, piše Večernji list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE