Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turski tok pod znakom pitanja

    Odluka o izgradnji gasovoda Turski tok i atomske centrale Akuju biće pod dejstvima ograničavajućih mera Rusije prema Turskoj, a moguće su i šire ekonomske sankcije, nakon rušenja ruskog borbenog aviona na tursko-sirijskoj granici.

    Kako prenosi Sputnjik, ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je rekao da su projekti Turski tok i izgradnja atomske centrale Akuju u Turskoj na spisku investicionih projekata koji mogu biti zamrznuti ili prekinuti u okviru ograničavajućih mera protiv Ankare.

    "Ovaj projekt se uopšte ne razlikuje od bilo kog drugog projekta, isto tako se radi o našoj investicionoj saradnji i on se nalazi pod dejstvom zakona o specijalnim ekonomskim merama, kao i drugi projekti", rekao je ministar, dodajući da je slična situacija i sa atomskom centralom Akuju.

    "U kratkom vremenu, resor će pripremiti predloge. U celini, ovaj investicioni projekat pod dejstvom zakona o specijalnim ekonomskim merama može i biti predmet odluke (o zamrzavanju ili obustavi)", rekao je šef Ministarstva za ekonomski razvoj.

    Da Rusija priprema sankcije Turskoj, potvrdio je ruski premijer Dmitry Medvedev, ističući da će mere protiv Turske biti određene u sledećih nekoliko dana, a verovatno će uticati na zajedničke investicione planove.

    U međuvremenu, Turska je odbila zahtev Rusije da se izvini zbog rušenja aviona na tursko-sirijskoj granici u utorak. Turska tvrdi da je avion uleteo u njen vazdušni prostor, a Rusija te optužbe i dalje oštro demantuje.

    "Vladi je naređeno da osmisli sistem i odredi mere kojima će reagovati na ovaj čin agresije u ekonomskim i humanitarnim sferama", kazao je Medvedev.

    Dodao je da će fokus biti na uvođenju "ograničenja i zabrana" koje će uticati na interese koje Turska ima u ruskoj ekonomiji. Takođe, kazao je da će Rusija ograničiti izvoz nekih proizvoda i hrane u Tursku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE