Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaki deseti radnik na bolovanju

    Svaki deseti radnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor ima otvoreno bolovanje, što je izazvalo sumnje kod poslovodstva borskog kombinata.

    Prema podacima kadrovskih i službi za bezbednost i zdravlje na radu, utvrđeno je da je 10 odsto radnika RTB Bor stalno na bolovanju, stoga je poslovodstvo borskog kombinata bakra uputilo RFZO i lokalnoj filijali zahtev za vanrednu kontrolu bolovanja zaposlenih, kojim se tražiprovera svih bolovanja.

    Izuzetak su ona koja su otvorena zbog povrede na radu, teške bolesti i održavanja trudnoće, čulo se na nedavno održanoj sednici Upravnog odbora RTB Bor.

    Pod pretpostavkom da se većina bolovanja ipak otvara na osnovu stvarnih medicinskih indikacija, u njihovu punu istinitost posumnjano je jer se često za "medicinsko pokriće" kod izabranog lekara kao razlozi za izostanak s posla navode porodične obaveze, stres, iscrpljenost, produženi vikend, putovanje, bolest člana porodice, pa i slobodno vreme za dodatnu zaradu, saznaje Danas u Službi za odnose sa javnošću RTB Bor.

    To su razlozi zbog kojih je zatraženo da ovlašćeni doktor, pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog lekara i pregledom osiguranika, u slučaju da je radi utvrđivanja objektivne dijagnoze i zdravstvenog stanja osiguranika to nužnost utvrdi da li je bolovanje medicinski opravdano, objašnjavaju u RTB Bor.

    U slučaju da se kontrolom utvrdi neopravdanost, stručna medicinska ocena treba da potvrdi datum od kada je zaposleni radno sposoban, a da mu na osnovu te ocene izabrani lekar prekine bolovanje.

    Poslovodstvo borskog basena ovim zahtevom od RFZO istovremeno traži da se kroz postupak provere bolovanja izvrši i kontrola rada izabranih lekara, odnosno kontrola rada Doma zdravlja u Boru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE