Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Neobavezujuće preporuke i obavezujući protesti

    Radna grupa za rešavanje problema građana zaduženih u švajcarskim francima završila je detaljnu analizu raspoloživih podataka i o tome informisala predstavnike dužnika i predstavnike banaka, saopštilo je Ministarstvo finansija.

    "Ministarstvo finansija je definisalo preporuke bankama koje se ni na koji način ne mogu tumačiti kao pokušaj mešanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu."

    Sve to uzimajući u obzir karakteristike njegovog socijalnog položaja, odnosno platežnu moć klijenta i njegovog domaćinstva, kao i preovlađujuće tržišne okolnosti prilikom uzimanja kredita, navodi se u saopštenju.

    U sastavu Radne grupe radili su ministar finansija Dušan Vujović, njegovi saradnici, predstavnici Narodne banke Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

    "Svi smo socijalno ugroženi"

    Istovremeno, građani koji imaju kredite u švajcarskim francima započeli su jednonedeljni prostest, tražeći da se uredi bankarsko tržište i da se ukine valutna klauzula u ugovorima o tim zajmovima.

    Više od tri stotine dužnika, koji imaju kredite u švajcarcima, otpočelo je protest najpre ispred NBS, a potom su isti nastavili ispred Vlade, gde su poručili da će ostati sve dok im se neko ne obrati i ne ponudi model za rešavanje njihovih problema.

    "Mi očekujemo da rešenje, makar i to rešenje koje su doneli, bude pravično rešenje i odluka Vlade da banka mora da ga primeni i da se ne primenjuje samo za one koji su socijalno ugroženi, jer smo svi socijalno ugroženi", rekla je Mirjana Uzelac iz Udruženja Efektiva.

    Okupljeni su poručili da traže da se krediti u francima konvertuju u evro, kao i smenu guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, koja, prema njihovim rečima, nije uspela da im pomogne da reše probleme.

    U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana, koji imaju poteškoće prilikom otplata rata kredita, zbog toga što je od januara ove godine švajcarska valuta naglo ojačala. 

    Foto: FB

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE