Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mala firma, a spasava Staklaru

    Preduzeće za promet naoružanja i vojne opreme CPR Impex ušlo u proces kupovine Srpske fabrike stakla, a da bi preuzela staklaru beogradska firma treba da plati još 16 miliona evra.

    Paraćinska staklara bi mogla da bude spasena od stečaja. Preduzeće CPR Impex iz Beograda ušlo je u proces kupovine Staklare isplaćivanjem oko pet miliona evra duga paraćinske fabrike, kojoj je tako odblokiran račun.

    Prema ugovoru koji je sklopljen 16. oktobra, beogradska firma postaće zvanično vlasnik SFS kada isplati sva dugovanja. Ostalo im je podmire još 16 miliona evra, od čega je većina za neplaćenu struju i gas, pišu Novosti.

    Prema saopštenju CPR Impex, isplaćena su zaostala dugovanja i tekuće potrebe za repromaterijale i izmirene zarade, doprinosi i porezi za zaposlene. U međuvremenu je rešen i problem plaćanja prevoza oko 400 radnika koji putuju do posla, a zaposleni do kraja meseca treba da prime i drugi deo novembarske plate.

    Za mesec dana naše firme CPR Impex i Tehnoremont uspele su da spreče stečaj fabrike, pa je posle više od godinu dana deblokiran račun firme i izvršene sve obaveze prema državi, ističe se u saopštenju ove kompanije.

    SFS od izuzetne je važnosti za srpske proizvođače pića, vode, sokova, kao i za platni bilans Srbije, jer uvoz proizvođača staklenih proizvoda iz Hrvatske, Bugarske i Grčke dostiže više desetina miliona evra.

    "Oružari" kažu da su najveći problem fabrike sa 850 radnika skupi repromaterijali i nenormalno visoke cene gasa i struje. Nadamo da ćemo uz razumevanje Vlade i troškove za komunalije dovesti u nivo normale, dodaju iz CPR. Pokušaćemo da proizvodnju prilagodimo izvozu, pre svega za rusko i zapadnoevropsko tržište.

    Prema podacima iz finansijskih izveštaja, CPR Impex, čiji je direktor Petar Crnogorac, malo je preduzeće sa 14 zaposlenih. Matična firma je 2014. završila u "plusu" od 1,4 miliona dinara. Značajan deo poslovanja bazira na komisionim ugovorima sa Ministarstvom odbrane. Oni su zapravo jedno od mnogih preduzeća preko kojih se izvoze proizvodi naše namenske industrije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE