Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PLATE U SRBIJI: Najplaćeniji programeri i konsultanti

    Zaposleni u sektoru informacionih tehnologija i konsultanti su među najplaćenijim radnicima u Srbiji, sa prosečnim zaradama od oko 165.000 dinara, što je 10 puta više od najniže zarade.

    Rasponi prosečnih mesečnih zarada u Srbiji su ogromni, ne samo prema delatnosti, već i regionalnom položaju. Konsultanti i programeri su najbolje plaćeni radnici kod nas, zarađuju 10 puta više od tur-operatera i zaposlenih u iznajmljivanju i lizingu, dok su nešto manje razlike među opštinama.

    Prosečna zarada isplaćena u Srbiji, prema poslednjim podacima iz oktobra, iznosila je 44.124 dinara. Kada se posmatra na međugodišnjem nivou, plata nam je ovog oktobra, kako "kaže" Republički zavod za statistiku, bila manja 3,2 odsto u poređenju sa zaradom u istom mesecu lani, a za 0,7 odsto veća je od one u septembru ove godine.

    Zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim poslovima su, u proseku, u oktobru zaradili po 165.658 dinara. Gotovo četiri puta veće zarade od proseka imali su zaposleni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, kao i oni u vazdušnom saobraćaju. Oni su kući odneli po 135.558, odnosno 133.375 dinara. Među bolje plaćenima su i duvandžije sa po 93.856, a tur-operateri u putničkim agencijama sa svega 15.182 dinara.

    Sa mesečnim prosekom od 74.667 dinara, najveće zarade u oktobru imali su Surčinci, oko 5.000 dinara manje zaradili su stanovnici Kostolca. Isti prosek od oko 55.000 dinara imaju Beočin i Beograd. Stanovnici Lajkovca prosečno su primili 61.349 dinara, stanovnici Bora 50.040, a Novosađani 49.262 dinara. Stanovnici Malog Crnića, međutim, bilo je svega 25.267 dinara, a kod zaposlenih u Alibunaru, za oko dve hiljade više.

    Kada komentarišu raspone u platama, stručnjaci kažu da sve zavisi s koje strane posmatramo tolike razlike među zaradama. U zemljama Evropske unije, što je zemlja razvijenija minimalna zarada je veća, ali su i razlike u zaradama od minimalca veće.

    S druge strane, razlike između siromašnih i razvijenih gradova i opština u Srbiji jesu značajne i to se može rešiti samo ulaganjima u regionalni razvoj, ali i pokretanjem ljudi u nerazvijenim delovima Srbije, ističe za Novosti privredni konsultant Dragoljub Rajić.

    Ako se govori o zaradama po delatnosti, za mnoge nije čudno što su na vrhu liste konsultanti. Kako kažu u Mreži za poslovnu podršku, kada se pogledaju kakvi su nam finansijski zakoni, i da srednja i velika preduzeća jedino u Srbiji od zemalja regiona, moraju da rade po dve revizije godišnje i da postoji ogroman broj birokratskih procedura, jasno je da firme onda moraju debelo da plaćaju te usluge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE