Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umesto da nahrani gladne, hrana se zbog PDV-a baca

    Sveže namernice i kuvana hrana nisu jednako dostupni svima stanovnicima naše zemlje. Procenjuje se da u Srbiji 26,1 odsto ljudi živi ispod granice siromaštva. Redovi ispred Narodnih kuhinja stalno rastu, ali hrane nema dovoljno za sve gladne. Iako mnogima život zavisi od narodnog lonca, donatora je sve manje.

    Šta je glavni razlog zašto se organizacije i kompanije ne uključuju u akciju pomoći onima kojima je najpotrebnija? Osnovni i najveći problem je PDV, odnosno porez na poklonjenu hranu iako je na isteku roka. Firmama teško pada plaćanje tog poreza pa se manje odazivaju, Ministarstvo rad, zapošljavanja i socijalne politike kaže da neko u nizu mora platiti PDV, a sa druge strane  siromašni ispaštaju i žive u strahu od toga kako će sutra sebi i svojim porodicama obezbediti hranu.

    Delhaize Srbija nedavno je pokrenuo akciju doniranja voća i povrća ugroženima, a u narednom periodu planira se poklanjanje pakovane robe. ,,Ovakva akcija pokriva samo jedan deo naših potreba. Zato je potrebno izmeniti zakon o donacijama i uticati na organizacije da se više odazovu humanitarnim akcijama”, rekla je Milana Blažić iz Banke hrane.

    Svakako voće i povrće nije dovoljno i zato organizacije koje se bave socijalno uroženima moraju da nađu način kako da obezbede ostalu potrebnu hranu u situaciji kada se broj donatora smanjuje. ,,Pošto u našim prostorijama ne kuvamo, imamo saradnju sa restoranom od kog kupujemo kuvane obroke. Kada se govori o ostalim donacijama, najčešće dolaze od građana i kompanija, ali samo u vidu keksića i slatkiša koje koristimo za užinu“, rekla je za BIZLife Mina Lukić iz Centra za integraciju mladih.

    U Evropi se godišnje baci 90 miliona tona hrane na godišnjem nivou, dok se prema nezvaničnim podacima u Srbiji godišnje  baci ili uništi 250.000 tona, što je u odnosu na broj siromašnih previše.

    Foto: YouTube Screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE