Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija gasi 500 banaka

    U Rusiji sada radi oko 750 banaka, ali ih očekuje rigorozna selekcija, pa će se kroz par godina doći do "idelnog nemačkog" broja od 250, pišu Novosti.

    Centralna banka Rusije nastaviće i ove godine veliku čistku banaka koje krše propise. Lane je oduzeto 78 licenci za rad, a katanac je stavljen na vrata moskovske Ergobanke jer nije mogla više da isplaćuje novac. Ta banka je među klijentima imala i 61 organizaciju Ruske pravoslavne crkve.

    Eksperti procenjuju da će u 2016. licence za rad da izgubi petina ruskih banaka. Prve su na udaru one koje se bave sumnjivim operacijama, pranjem novca, transferom velikih suma u inostranstvo kao i muvanjem sa kešom…

    Predsednica Centralne banke Elvira Nabiulina, koja ima podršku predsednika Vladimira Putina, izjavila je da će biti postrožen nadzor u bankarskom sektoru i ove godine. Te mere su u funkciji "ozdravljenja bankarskog sektora koji treba da se oslobodi od slabih igrača".

    Moskovski eksperti smatraju da još radi dosta sumnjivih banaka koje "peru" novac i prebacuju kapital u inostranstvo. Prve su na udaru male i srednje banke čiji aktivi ne prelaze 100 milijardi rubalja. U retkim slučajevima Centralna banka oduzima licence i velikim bankama.

    Predsednik Sberbanke German Gref prognozira da će ove godine bez licence da ostane deset posto banaka koje rade u Rusiji. Ustalila se praksa da svake nedelje prestaju da rade dve ili tri banke.

    Pre dve godine predsednik Putin je predložio da se ruski bankari ugledaju na Nemačke. U ekonomski moćnoj Nemačkoj ima oko 250 banaka. Sada u Rusiji radi oko 750 banaka, a eksperti smatraju da će zbog "čišćenja" bankarskog tržišta pre ili kasnije licence izgubiti oko 500.

    Nažalost kod likvidacije gubitke snose i građani. Država garantuje da iz posebnog fonda nadoknadi uloge građanima do 20 hiljada evra.

    Kompanije "jednodnevke"

    Svaka deseta kompanija u Rusiji je "jednodnevka" kako ovde zovu firme za pranje novca. Njih koriste za izbegavanje plaćanja poreza, a posle obavljenog posla vlasnici ih gase.

    Federalna poreska služba je modernizovala rad i zahvaljujući kompjuterskom programu lako pronalazi kompanije koje nisu izmirile obaveze prema državi. To što firme "jednodnevke" nisu platile porez kontrolore ne muči, jer će za njih to morati da uradi onaj ko je na njihov račun poslao novac.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE