Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta ne prestaje da pada

    Cena sirove nafte u svetu ne prestaje da pada, pa je nakon pada od 27 odsto u 2015. godini, cena barela BRENT nafte od početka godine dodatno skliznula 12 odsto, a trenutno na platformama Admiral Marketsa iznosi 33,42 dolara.

    Budući da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cena jednog litra sirove nafte približno staje 0,21 dolar. Kako piše Poslovni dnevnik, po sadašnjoj ceni na benzinskim pumpama u Hrvatskoj je čak i cena benzina i dizela, u koju su uračunate trošarine, osetno niža od cene obične izvorske vode.

    Glavni razlog naglog pada cene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi da smanjuje proizvodnju kada je cena nafte niska kako bi veštačkistvorila nestašicu na osnovu koje cena ponovno počne da raste.

    Novi cilj Saudijske Arabije je da uništi proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udeo u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte sa kojim dolazi veliki dugoročni uticaj na cenu.

    Ali, plan se ne odvija kako su Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo, pa je tržište i dalje prezasićeno naftom.

    Iako mnogi pokazatelji upućuju da bi cena nafte mogla da nastavi sa padom, analiitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad.

    Mnogi projekti pokrenuti zadnjih godina u naftnoj industriji su zasnovani na ceni od približno 100 dolara po barelu, te se pri ovakvim cenama jednostavno ne isplate. Ukoliko cena uskoro ne poraste, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata biće odloženo ili otkazano.

    Veća je verovatnoća da će cena nafte pre dostići 50 dolara, nego 20 dolara po barelu, što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE