Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS UVERAVA: Pad dinara je kratkog daha

    Blago pomeranje kursa dinara ne treba da brine jer je kratkog daha, tvrde i Narodna banka Srbije i bankarski analitičari, koji u ovoj godini očekuju da će naša valuta ostati stabilna.

    Dinar će ostati stabilan, pre svega, zahvaljujućim merama centralne banke, zajednička je ocena NBS i bankarskih analitičara, koji ukazuju da je centralna banka spremna da odgovori i predupredi eventualne talase na tržištu.

    Dinar je u veoma turbulentnim okolnostima tokom prošle godine oslabio svega 0,7 odsto, a u narednom periodu bi trebalo da se vrati na nivo od 120 do 121 dinara. Da bi predupredila veće skokove, NBS interveniše u proseku sa po 10 miliona evra dnevno, ali u nekim danima proda i po 50 miliona evra.

    Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ističe da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politike, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani.

    U toj odbrani vrednosti domaće valute u trezorima NBS završili smo godinu sa pola milijarde evra više, a od avgusta 2012. smo kupili 3,3 tone zlata, u ovoj godini preko pola tone i raspolažemo sa 18,3 tone zlatau svojim trezorima, tako da građani mogu da budu potpuno sigurni, ističe Tabakovićeva.

    Kako navodi šef službe za makroekonomska istraživanja i analize Societe Generale banke Dragoslav Veličković, kurs će se u narednom periodu kretati u rasponu od 119,70 do 121 dinara, jer se ne vidi razlog da se to stanje poremeti imajući u vidu da je inflacija pod kontrolom.

    Sporazum sa MMF, manji budžetski deficit, nastavak ekonomskih reformi i olakšica u evrozoni predstavljaju pozitivne faktore koji bi trebalo da osiguraju stabilnost domaće valute. Očekujemo da će se poverenje investitora nastaviti, ističe Veličković.

    Na stabilnost dinara pozitivan efekat imaće i atraktivnost dužničkih hartija od vrednosti za strane investitore, relativno liberalna domaća monetarna politika, kao i nastavak olakšica i politika niskih kamata u evrozoni koji će nadoknaditi negativne efekte viših stopa u SAD.

    Najniža vrednost dinara prema evru bila je 29. januara prošle godine, 123,57 dinara, a najviša je bila 1. oktobra, 119,71 dinara. Prema podacima NBS, Dinar će u utorak oslabiti prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs biće 122,1355 dinara za jedan evro.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE