Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Početak kraja moćne Angele?

    Novogodišnji masovni napadi na žene u Kelnu, u kojima su učestvovale izbeglice, ozbiljno su "uzdrmali" poziciju najmoćnije žene u Evropi, kancelarke Angele Merkel koja će, ukoliko želi da to ostane, morati da menja neke svoje stavove, piše Deutsche Welle.

    Do novogodišnje noći se dogovor u evropskoj politici prema izbeglicama činio neverovatnim, ali nakon masovnih napada na žene u kojima su učestvovale mnoge izbeglice, te nakon što je eklatantno zakazala policija, dogovor oko smislene raspodele izbeglica unutar EU je postao sasvim nemoguć.

    Reakcije na "seks-rulju" iz Kelna, naročito na istoku Evrope prilično su nažalost jasne. Sažetak izjava iz Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke: izbeglice, pogotovo one muslimanske, su opasne. I mi smo to oduvek govorili, ali multikulti-kancelarka Angela Merkel to nije htela da sluša.

    Kancelarka sad mirne duše može da zaboravi svoju ideju o regulaciji raspodele izbeglica u Evropi. Slovački šef vlade Robert Fico ne želi muslimanske izbeglice u svojoj zemlji. Svim sredstvima želi da se brani protiv prisilne raspodele izbeglica i azilanata. Već je podneo i tužbu pred Sudom Evropske unije.

    Češki predsednik, nova vrlo konzervativna poljska vlada, mađarski premijer i drugi na istoku i jugoistoku Evrope od sveg srca će podržati Ficoa. I ne samo oni. Ksenofobni desni populista Gert Wilders u Holandiji proklinje evropsku politiku azila na sva zvona. I u mnogim drugim zemljama, poput Danske, Švedske, Finske, pa i Nemačke, raste pritisak na aktuelne šefove vlada.

    Keln se pohlepno "eksploatiše" i izvan Evrope. Ksenofobni republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Trump te događaje koristi i u svojoj predizbornoj kampanji. "Nemačku masovno napadaju migranti koje je ona sama pustila u zemlju", objavio je na Twitteru Trump, koji izbeglicama želi da zatvori granice SAD.

    Desno-populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) i ksenofobne protestne grupe protiv islamizacije sad su pogotovo ojačali svoje pozicije. Broj ksenofobnih napada na domove za azilante u Nemačkoj nikada nije bio tako visok. Kancelarka je pod velikim pritiskom i na unutrašnjem političkom planu. A sad nakon Kelna definitivno propada i zajednička evropska politika prema izbeglicama.

    Raspodela izbeglica na sve članice EU koje su deo Šengena, igrala je ključnu ulogu u konceptu za savladavanje velike navale ljudi iz Sirije, Iraka, Afganistana, Eritreje i sa severa Afrike. Bez regulisane raspodele države EU koje prve prihvate izbeglice, jednostavno će ih propuštati dalje i oni će doći u Nemačku.

    "Odlučujuće" smanjenje broja migranata, što je kancelarka obećala neposlušnoj bavarskoj sestrinskoj stranci CSU, tako nije moguće ostvariti. Merkel se više ne može osloniti ni na evropsku solidarnost. Mnogi šefovi država i vlada su mišljenja da je izbeglička politika nemačke kancelarke pogrešna.

    Angela Merkel će verovatno menjati svoje stavove ili će morati da ode. Strašni događaji iz Kelna ionako su već tešku situaciju u EU pretvorili u jednu gotovo beznadežnu. Oni bi mogli biti početak kraja za "do juče" u Evropi tako moćnu Merkelovu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE