Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    AMERIKANCI NE ODUSTAJU: J-Tech ponovo cilja Lutriju

    Američka kompanija J-Tech želi da bude savetnik u nagradnoj igri sakupljanja fiskalnih računa, kojom država želi da podstakne borbu protiv sive ekonomije, pišu Novosti.

    Nova nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa je u pripremi, a pred Vladom bi ove nedelje mogao da se nađe predlog Ministarstva finansija da ovu igru organizuje Državna lutrija Srbije, a ne Poreska uprava, kao do sada. To bi i državi i Lutriji donelo značajne prihode.

    U tom slučaju, jedna od opcija je da bude izabran i savetnik za igru Lutrije, a prema izvorima Novosti, u planu je američka kompanija J-Tech. Mnogi u Lutriji su zbog ovog zabrinuti, budući da u J-Techu rade bivši oficiri CIA i drugi američki bezbednjaci, a softveri Lutrije su – vojni.

    Problem je što bi država bezrazložno potrošila mnogo novca plaćajući posrednika, koji pri tom ne bi bio izabran na tenderu i bio bi, kao priređivač igara na sreću, u konfliktu interesa. Sporno je i to što bi se na mala vrata kadrovi J-Techa uvukli u Državnu lutriju, što inače pokušavaju već godinama.

    Još spornije je što bi američki bezbednjaci imali pristup našim vojnim softverima. Naime, Vojnotehnički institut je u jesen 2014, dobio posao održavanja i razvijanja informaciono-poslovnog sistema Državne lutrije Srbije.

    Ovaj posao je silno želeo J-Tech. On je lobirao da uđe u Lutriju, ali ne regularno, već okolo, preko menadžerskog ugovora. Plan je bio i da posle toga izlobiraju izmene zakona, tako da Lutrija dobije apsolutni monopol, pored klasičnih i u posebnim igrama na sreću.

    Za taj posao ubacili bi svoje VLT terminale i praktično preuzeli kontrolu celog tržišta. Kako tvrde izvori Novosti, integrisali bi svoj softver u Lutriju, čime bi je napravili zavisnom. VTI je već zbog lobista J-Techa, ali i austrijskog Novomatika, prošle godine izgubio, prema krajnje okvirnim procenama, oko 15 miliona evra.

    Novac je izgubljen zbog miniranja zakonskih izmena, pa VTI nije mogao da dobije licence za sve tri nacionalne laboratorije – za sertifikaciju i licenciranje poker-aparata, za licenciranje onlajn igara na sreću i za elektronski nadzor.

    Među lobistima koji rade u korist američke i austrijske kompanije mnogi su bliski nekadašnjim kadrovima G17. Oni su do sada izdejstvovali da jedini neoporezovani dobici budu oni osvojeni u kazinima i na slot mašinama, gde monopol imaju Austrijanci, kao i da slot i poker-aparati moraju da se sertifikuju svake godine.

    Srpska lutrija godinama sarađuje sa J-Techom kada su u pitanju "greb-greb" srećke, i godišnje im plaća milione za štampanje kartica u SAD, pošto jedini imaju potrebnu emulziju za premazivanje tih kartica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE