Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biti pametan i talentovan nije dovoljno za uspeh. Šta je još potrebno?

    Brzo pomislite na najuspešniju osobu koju poznajete. Sada razmislite o nekoliko reči koje je najbolje opisuju. Šta vam pada na pamet? Pametna? Organizovana? Samouverena? Disciplinovana? Inspirativna?

    Ako ste kao većina ljudi, najverovatnije ćete se fokusirati na kvalitete kao što su poslednja tri – drugim rečima, kvaliteti koji imaju više veze sa stavom neke osobe nego sa njenim znanjem ili sposobnostima. Drugi uključuju osobine kao što su: vredan, neustašiv, skroman, uticajan i saosećajan.

    Dale Carnegie, američki pisac i predavač,  autor je poznatih kurseva za samounapređivanje ličnih osobina, a već dugi niz godina održavaju se trening programi po njegovom principu  „Sposobnosti za uspeh“, i autor je bestselera „How to Win Friends and Influence People“. Čak je i slavni Warren Buffett rekao da je pohađao jedan od ovih kurseva kada je bio mlad, i to je promenilo njegov život, tako što mu je pomogla da prevaziđe strah od javnog govora.

    Kako piše autorka sajta Business Insider, i ona je pohađala jedan od ovih kurseva. Šta je naučila?

    Jedan od najvećih saveta jeste da je naš stav koji pokazujemo u susretu sa svakodnevnim izazovima podjednako važan ako ne i važniji od – našeg znanja i sposobnosti. Dok su ova dva činioca važna, ona mogu biti potcenjena i sakrivena bez pozitivnog stava koji bi im dao podsticaj.
    Nije sve u znanju, ima nešto i u pozitivnom stavu, da pokušamo, da se odvažimo, i da ne očekujemo uvek ono najgore. 

    Kompanije često zapošljavaju onog ko ima poželjno znanje i kvalitete. Ali, „dajte nekom dobar stav i on će dostići to znanje i kvalitet,“ kažu sagovornici Business Insidera. Pozitivan stav bez znanja je ništa, ali ključ za uspeh je: stav + prave sposobnosti + znanje.

    Pozitivan stav nije isto što i idealizam i neutemeljen optimizam. To znači imati samouverenosti da na koju god prepreku naiđete, možete sa tim da se nosite.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE