Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sutra završetak prve faze izgradnje železničke stanice Prokop

    U Beogradu će sutra biti obeležen završetak prve faze izgradnje Železničke stanice Beograd-centar u Prokopu.

    Završetkom radova omogućen je železnički saobraćaj u stanici na osam od ukupuno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona.

    Izgradnja stanice Prokop počela je pre više od četiri decenije, ali je posle dve godine obustavljena jer nije bilo dovoljno novca za planirane radove. Gradnja je nastavljena 1996. godine i trajala je do 2001.

    Radovi na rekonstrukciji Prokopa počeli su decembra 2014. kada je Železnica Srbije najavila će prva faza koja obuhvata obnovu ranije položenih koloseka biti završena za 420 dana. Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Izvođač radova je konzorcijum firmi Energoprojekt opreme, u kojem su i Energoprojekt niskogradnja, Energoprojekt visokogradnja, ZGOP i AŽD. Završetak radova u Prokopu ; jedan je od najbitnijih preduslova za realizaciju projekta Beograd na vodi.

    Obeležavanju završetka prve faze izgradnje Železničke stanice Beograd centar u Prokopu prisustvovaće i premijer Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

    Kroz Prokop sada prolaze vozovi na liniji beogradske železnice, a sutra, kako prenose današnje Novosti, kreće i nova linija do Novog Sada, dva puta dnevno, što je početak izmeštanja železničkog saobraćaja sa beogradske Glavne zelezničke stanice.

    Za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra grada u stanicu Prokop, po proceni Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, biće potrebno godinu dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE