Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren Prokop

    Železnička stanica Beograd-centar u Prokopu otvorena je danas za saobraćaj.

    Završetkom prve faze Prokopa, u funkciji je osam koloseka koji su izrađeni prema važećim evropskim standardima. Sa te stanice, projektovane pre 45 godina, danas je krenuo voz za Novi Sad koji će na toj relaciji saobraćati dva puta dnevno.

    Procenjeno je da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra Beograda u stanicu Prokop biti potrebno oko godinu dana.

    Plan je da se u narednih šest meseci putnički vozovi postepeno preusmeravaju na tu stanicu.

    Otvaranju železničke stanice Prokop prisustvovali su premijer Srbije Aleksanadar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradsko rukovodstvo, kao i prvi projektant Prokopa Živorad Lisičić i amabasadori Kuvajta, Turske i Češke, koji su do stanice stigli vozom.

    Vučić je kazao da pokretanje Prokopa simbolično znači i pokretanje zemlje koje će se odvijati "po tačnom voznom redu".

    On je najavio da će kompletan Prokop biti završen 2018. godine.

    "Srbija ima jasan plan i jasnu viziju za budućnost i niko neće moći da je zaustavi na tom putu", kazao je Vučić.

    Zorana Mihajlović je istakla da za završetak prve faze Prokopa nije bio presudan novac, već politička volja i da je namera vlade da okonča važne infrastrukturne projekte.

    Prokop će prema najavama koristiti najmanje 10.000 putnika, a u okviru prve faze izgrađen je kompletan železnički saobraćaj koji će to omogućiti. Za prvu fazu je potrošeno je 26 miliona evra iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, čiji su predstavnici danas prisustvovali otvaranju Prokopa i pohvalili izvođače radova.

    Oko 80 odsto radova obavila su srpska preduzeća okupljena oko Energoprojekta.

    Izgradnja stanice Prokop počela je pre više od četiri decenije, ali je posle dve godine obustavljena jer nije bilo dovoljno novca za planirane radove. Gradnja je nastavljena 1996. godine i trajala je do 2001.

    Radovi na rekonstrukciji Prokopa počeli su decembra 2014. kada je Železnica Srbije najavila će prva faza koja obuhvata obnovu ranije položenih koloseka biti završena za 420 dana. Završetak radova u Prokopu jedan je od najbitnijih uslova ; za realizaciju projekta Beograd na vodi.

    Prema najavama iz Ministarstva saobraćaja, u drugoj fazi treba da se izgradi stanična zgrada, a plan je da se pored toga napravi i moderan poslovni centar. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE