Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lak način da napišete propratno pismo na engleskom

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    „Za obavljanje ovog posla neophodno je dobro poznavanje jezika na kojem je oglas napisan. Ukoliko tekst oglasa ne razumete u potpunosti, savetujemo vam da razmislite da li je ovo pravi posao za vas.“

    Surovo, ali realno. Međutim, šta se dešava ako razumete tekst oglasa? Da li se upustite u sastavljanje biografije na engleskom i pisanje propratnog pisma? Uprkos svim primerima koji postoje na internetu, veliki je izazov napisati nešto što znate da će najverovatnije biti presudno u procesu selekcije kandidata.

    Ako vam kažem da Vam je potrebno samo 3 gramatička pravila da biste napisali propratno pismo na engleskom, da li biste mi verovali? Ne preostaje vam ništa drugo nego da pokušate!

    1. Izbegavajte skraćivanje reči, tj. contractions!

    Vrlo dobro su vam poznati oblici I'll, isn't, don't i ostali. Da ne biste zvučali uštogljeno, poželjno je koristiti ih u velikoj meri, i u govoru, i u pisanju. Međutim, ne i u formalnom pismu, jer pre svega, želite da ostavite utisak profesionalnosti, a ne ležernosti. Po dobijanju posla, dajte sebi oduška i slobodno skraćujte oblike (My name's, I'm contacting). Do tada, vaše obraćanje u pisanoj formi bi trebalo da izgleda ovako: My name is Zoran Petrovic and I am contacting you today in regard to an open Sales Manager position at your company.

    2. Koristite Present Continuous!

    Bez ovog glagolskog oblika ne možete napisati propratno pismo, iz dva razloga. Najpre, ako se prijavljujete za novi posao iz pozicije zaposlenog, pri pominjanju sadašnjeg radnog iskustva koje još uvek traje, morate iskoristiti Present Continuous. Na primer: I am working for IBM as a Marketing Specialist. Zatim, kada govorite o izvesnim planovima za budućnost, možete opet iskoristiti ovaj oblik: I am doing a Master's Degree next summer. Još jedna olakšavajuća okolnost je to što pismo pišete u prvom licu, tako da već sada imate spreman oblik, ako ste se nekad i dvoumili: I + am + v-ing. Uostalom, sve aktivnosti kojima se trenutno bavite, a smatrate da su bitne, možete pomenuti u ovom obliku.

    3. Morate imati Present Perfect!

    Kao neizostavni deo svakog propratnog pisma i biografije, morate navesti prethodna, tj. dosadašnja iskustva. U tom slučaju, u pismu ne morate navoditi tačne datume ni godine (jer, to se nalazi u CV-ju kao podatak) i eto vam idealne prilike da pokažete svoje dobro poznavanje engleskog – iskoristićete Present Perfect! I have worked as an engineer. I have studied English extensively. I have taken courses in business management and leadership training. Kao što vidite, ni u jednoj rečenici nije pomenuto vreme kada se tačno radnja dogodila – to bi bio jedini uslov za ovaj oblik. I naravno, nemojte pogrešiti u formi: I + have + past participle. Oblik participa za nepravilne glagole nalazi se u čuvenoj „trećoj koloni“ na listi nepravilnih glagola.

    Nadam se da sam vam olakšala proces sastavljanja propratnog pisma na engleskom. Bar što se gramatike tiče. Nemojte oklevati da konkurišete. Uz današnje dostupne alate, najmanje što sebi možete da obezbedite je prolazak u sledeći krug selekcije. Srećno!

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected] 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE