Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švedska i Velika Britanija: Odluka panela UN o Assangeu ništa ne menja

    Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Wikileaksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Julian Assange neosnovano pritvoren.

    "Saopštenje Radne grupe nema formalni uticaj na istragu u toku, prema švedskom zakonu", saopštila je portparolka švedskog tužilaštva Karin Rosander.

    Ona je izjavila da je tužilac zadužen za slučaj na putu i da još nije bio u mogućosti da komentariše odluku UN, prenosi AP.

    London je "kategorički odbacio" odluku panela UN da osnivača Wikileaksa Velika Britanija i Švedska drže u neosnovanom pritvoru od decembra 2010.

    "(Odluka) ništa ne menja. Odbacujemo kategorički tvrdnje da je Julian Assange žrtva arbitrarnog pritvora", navodi se u saopštenju portparola britanske vlade.

    Kako se dodaje, "Velika Britanija je jasno bila stavila do znanja UN da će formalno osporiti mišljenje ove radne grupe", prenosi AFP.

    Panel Ujedinjenih nacija je saopštio da Asangea Velika Britanija i Švedska drže u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010 i da osnivača Wikileaksa treba osloboditi i dati mu odštetu.

    Članovi radne grupe su u izveštaju na 18 stranica naveli da Assange nikada nije formalno optužen u Švedskoj, nego je samo protiv njega pokrenuta preliminarna istraga.

    "Radna grupa o arbitrarnom pritvoru smatra da različiti vidovi uskraćivanja slobode kojima je Julian Assange bio izložen čine oblik arbitrarnog pritvora", naveo je u saopštenju predsedavajući panela Seong Fil Hong.

    Švedske vlasti žele da ispitaju Assangea zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Assange negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Assange veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE