Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tesline navike koje možete primeniti na sebi

    Slavni naučnik Nikola Tesla, poznat po brojnim projektima i vizijama, imao je određene strategije pomoću kojih je uspevao da ostvari skoro sve što je zamislio.

    Naučnik je za života otkrio neke navike koje su mu pomogle da bude izuzetno produktivan, a prenosi ih Lifehacker.

    1. Razmislite pre nego što nešto učinite
    Tesla je imao razvijenu sposobnost vizuelnog razmišljanja. Tvrdio je da može u potpunosti zamisliti cele projekte i uređaje pre nego što ih napravi. Iako ne poseduju svi takvu sposobnost, nju je moguće povećati jednostavnom koncentracijom na samo jedan problem.

    "Moj metod je drugačiji. Ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, odmah krenem s izradom u svojoj mašti", naveo je Tesla u svojoj autobiografiji.

    2. Prošetajte
    Tesla je voleo šetnje kako bi podstakao kreativnost. Veruje se da su njegove šetnje bile pomalo opsesivno-kompulsivne, no to ne znači da nisu imale svoje prednosti.

    Postoji anegdota prema kojoj je ideja za naizmeničnu struju Tesli sinula baš za vreme jedne od njegovih šetnji Budimpeštom.

    3. Rešavajte probleme sami
    Slavni naučnik smatrao da se problem najbolje rešava povlačenjem u osamu. "Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekinutoj samoći. Za razmišljanje nije potrebna velika laboratorija", tvrdio je.

    Prema njegovom mišljenju, ljudski um je najkreativniji kada ga ne ometaju spoljni uticaji.

    Ipak, ne može svako biti Tesla

    Ukoliko, naravno, pokušate i ne uspete, bar ne u potpunosti, u primeni ova tri životna saveta, ne treba očajavati, niti se uzrujavati, jer Teslina jedinstvenost se, pored same nauke, ogleda i kroz njegov stil života.

    Trebalo bi imati na umu da je, pored svog velikog znanja i vanserijske inteligencije, Tesla bio ekscentrični samotnjak, kome svakako u kombinaciji sa intelektom nije bilo teško da primenjuje pomenute "metode".

    Spavao je samo po par sati dnevno, imao je posebne rituale prilikom hranjenja, kupanja… Imao je par, ako ne i manje prijatelja. Prema ljudima je, mnogi tvrde, umeo da bude vrlo neprijatan, ili bolje reći "previše direktan".

    Nikada se nije ženio, a u njegovom životu pominje se samo jedna ženska osoba, ali "izokola", jer ga lepši pol nije interesovao, kao i ništa drugo osim nauke i – hranjenja golubova, i to pred kraj života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE