Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada će u Srbiji `proraditi` mali aerodromi?

    Preduzeće "Aerodromi Srbije", osnovano kako bi se stavili u funkciju manji aerodromi u Srbiji, najpre treba da osposobi aerodrom "Morava" kod Kraljeva. Do kraja proleća očekuju da aerodrom bude spreman za civilne letove. Međutim, to ne znači da će od tog momenta svakog dana leteti avioni, javlja RTS.

    "Mi možemo organizovati promotivni let, ali to ne znači da će od tog dana svakog dana poletati i sletati avioni. Kada će to biti, zavisi od avio-kompanija koje procenjuju da li će imati komercijalne ili neke druge interese", kaže Zoran Ilić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

    "Kada pričamo o avio-kompanijama koje mogu leteti sa recimo Kraljeva i manjih aerodroma, u pitanju su avioni manjeg kapaciteta, kao što je u Hrvatskoj gde zbog turizma imaju isplativost letenja hidro-aviona na pojedinim linijama", rekao je za RTS Petar Vojnović sa vazduhoplovnog portala Tango siks.

    Plan države je da se, kada se aerodrom osposobi i bude predstavljen svetu, avio-kompanije same jave.

    "Civilna avijacija je svuda, na nekoj je vrsti subvencija. Čak i kada 'low cost' kompanije dolaze u Srbiju one traže što jeftinije uslove", kaže Vojnović.

    Tako je i niški aerodrom snizio aerodromske takse, stvoreni su uslovi za let u složenim meteo uslovima. Za šest meseci sa dve linije, prema Bazelu i Malmeu, bilo je 35 i po hiljada putnika.

    "Pošto budemo stvorili uslove da aerodrom bude otvoren, auto-put od Beograda do Preljine u neposrednoj blizini, na svega 15-20 kilometara, svakako će biti neodoljiva prilika za sve 'low cost' kompanije. Ista stvar, možda čak i povoljnije po 'low cost' će biti aerodrom u Kraljevu, jer će biti značajno bliži Beogradu nego što je to aerodrom Niš", kaže Zoran Ilić.

    Iz uprave Raškog okruga u aerodromu vide širi značaj od saobraćajnog.

    "Tu u blizini će biti kargo centar za izvoz voća, povrća, mesa. Biće industrijska, odnosno poslovna zona. U okruženju su sve banje, planine, svi turistički kompleksi. To je život za Kraljevo i Raški okrug – uz auto-puteve, aerodrom, mislim da ćemo dovesti mnogo investitora", smatra načelnik Raškog okruga Nebojša Simović.

    U Srbiji trenutno ima 30 aerodroma, a među njima i nekoliko onih koji imaju veštačke podloge, betonske ili asfaltne. One se, međutim, malo koriste.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE