Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neodlučni ste? Probajte `pištolj test`

    Nekad nam je potrebna čitava večnost da izaberemo, bilo da su to male, svakodnevne odluke ili one koji bi mogle da nam promene život. Svi bi da znaju taj odgovor od milion dolara – koju opciju izabrati, a najveći strah je – šta ako napravimo pogrešan izbor, i kao rezultat toga budemo nesrećni, neispunjeni i neuspešni?

    U ovakvim situacijama mogla bi da pomogne nekonvencionalna strategija koju upotrebljava profesor sa Stanforda – Bernard Roth, a koju je nazvao „pištolj test“. Roth, koji je akademski direktor Hasso Plattner Instituta za dizajn, objavo je knjigu pod nazivom „Navika dostignuća“ u kojoj opisuje tehnike koje olakšavaju donošenje velikih životnih odluka, a prenosi Busness Insider.

    Evo kako „pištolj test“ funkcioniše: Kada se njegov student bori sa nekom odlukom, on nanišani rukom kao pištoljem iznad studentove glave i kaže: „Okej, imaš 15 sekundi da odlučiš ili ću povući obarač. Koja je tvoja odluka?
    Prema Rothu, svi onda znaju odgovor.

    Ova vežba obično oslobađa pritiska koji se stvara oko procesa donošenja odluka i približava nas odluci,“ napisao je.

    Druga strategija koju Roth primenjuje jeste „metoda životnog putovanja“. Kada student vaga između mogućih puteva, onda Roth traži od njega da izabere jednu mogućnost i da zamisli kakav bi mu bio život kao rezultat tog izbora.
    U knjizi, on daje primer studenta koji je završio master studije i koji razmišlja da li da upiše doktorske studije. Student shvata da ako upiše studije, diplomiraće, zaposliće se na Univerzitetu, venčaće se, imaće decu, deca će odrasti, ostariće i umreće. Ako se ne upiše, naći će posao u nekoj oblasti industrije, osnovaće svoju kompaniju, zaraditi novac, venčaće se, imaće decu, ostariće i umreće.

    Poenta je,“ piše Roth, „da ljudi shvate da ne postoji način da znamo gde će nas odluka odvesti. Najbolji način da se krene napred jeste da se pokaže „sklonost ka akciji“ i da se ne plašimo neuspeha."

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE