Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako je Air Serbia Hrvatima `preotela` Njujork

    Od juna ove godine Air Serbia počinje sa direktnim letovima za Njujork, što će učvrstiti položaj Beograda kao regionalnog čvorišta aviosaobraćaja i zadati novi udarac Croatia Airlinesu, piše hrvatski Novi list.

    Sa letovima Air Serbia na relaciji Beograd–Njujork i širenjem Etihada, koji postaje suvlasnik i drugih regionalnih avio-kompanija, Aerodrom Nikola Tesla postaje čvorište jugoistočne Evrope za transkontinentalne letove.

    Zahvaljujući novoj prekookeanskoj liniji, Beograd će postati daleko važnija destinacija od Zagreba, u kom sve bitne institucije godinama govore da im je stalo da se i odatle direktno leti za SAD, ali ništa ne čine da se to i dogodi, piše Novi list.

    Tek je ovih dana, kako navodi hrvatski list, ambasador Hrvatske u SAD Joško Paro otkrio da se "intenzivno razgovara o uvođenju direktne aviolinije između SAD i Hrvatske".

    "Ambasada je pokrenula razgovore sa važnim igračima, kako bismo istražili mogućnosti direktnih letova za Hrvatsku. Učinićemo sve da ostvarimo tu ideju", rekao je pre nekoliko dana ambasador. Međutim, o tome, kako su rekli Novom listu, ništa ne znaju ni Ministarstva saobraćaja, turizma, ni državni prevoznik Croatia Airlines.

    U hrvatskoj vladi, kako piše riječki list, smatraju da nije reč o njihovom političkom propustu, već da je Air Serbia ostvarila ogromnu prednost jer joj je država oprostila velike dugove (gotovo 40 miliona dolara), dok Croatia Airlines mora da podmiruje sve obaveze, a još mu i EU "kreše krila" pravilima.

    Hrvatski stručnjaci ističu da je, zbog svega toga, tržišna utakmica neravnopravna i da Croatia Airlines nema ni avione, ni novac da ih nabavi ili unajmi, potrebne za direktne letove za SAD, a kako navode, CA će zbog pravila EU morati i dodatno da smanji svoje kapacitete.

    Ipak, kako piše Novi list, činjenica je da je oprost duga Air Serbia zapravo deo aranžmana Srbije i Etihada, odnosno uslov na kom su insistirali Arapi kada su 2013. godine kupili vlasnički udeo od 49 odsto u toj kompaniji.

    Stoga se, prema pisanju hrvatskog lista, postavlja pitanje zbog čega je hrvatska politika, za razliku od srpske, godinama sedela prekrštenih ruku i nije činila ništa da postojeći broj turista iz SAD, od oko 300.000 godišnje, poveća.

    U CA su rekli da u ovom trenutku ne predviđaju uvođenje prekookeanske linije, što je uslovljeno poslovnim i tržišnim usmerenjem na proširenje mreže letenja u Evropi, ali i tehničkim ograničenjima. U floti, naime, nemaju dugolinijske avione, a u 2015. su, zbog restrukturiranja, morali da smanje kapacitete za jedan Airbus A-320, piše riječki list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE