Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MISTERIJE Bele kuće

    Belu kuću doživljavamo kao najpoznatiji i najnadrealniji hotel na svetu. Ovde privremeno borave predsednici i svaki od njih u njoj ostavlja poseban trag. Evo nekoliko činjenica koje niste znali o jednom od najpoznatijih svetskih objekata.

    Lincoln navodno progoni hodnicima

    Mnogi navode da se energija nakupljenog predsedničkog stresa prazni šetajući hodnicima Bele kuće. Neki navodne glasine o duhovima pripisuju Lincolnovom mlađem sinu koji je umro od tifusa, a takođe je živeo u ovom zdanju. Lincoln je imao snove o svom atentatu danima sve do samog događaja. Mnoge istaknute ličnosti su u javnosti tvrdile da im se javlja njegov duh u Beloj kući, među njima su Eleanor Roosevelt, Harry Truman (i njegova ćerka), Teddy Roosevelt i Winston Churchill, ali i mnogi članovi osoblja i posetilaca.

    Bahatost odlazećih predsednika

    Saradnici Bill Clintona su napravili štetu od 40.000 dolara dok su napuštali Belu kuću kada je George W. Bush pobedio na izborima, objavio je Grunge. Oni su iščupali slovo ’W’ na 62. tastature, ostavljali su nepristojne poruke, lepili su fioke, a ukraden je i istorijski predsednički pečat. Dok je trajala istraga utvrđivanja štete, radnici i osoblje Bele kuće objašnjavalo je da je to veoma tipično za odlazeće predsednike da podmeću i prave smicalice svojim zamenicima.

    Kuća za životinje

    Tokom godina broj životinja u Beloj kući se samo povećavao i prevazilazio uobičaeni broj kućnih ljubimaca. Thomas Jefferson je držao u kući dva mlada medveda tokom svog mandata. Benjamin Harrison je gajio oposume. Jednog je zvao gospodin Zaštita, a drugog gospodin Reciprocitet. Roosevelt je imao čak 27 kućnih ljubimaca u Beloj kući, među kojima i medveda i zmiju. Calvin Coolidge je držao pigmejskog nilskog konja i kengura, a Herbert Hoover je imao dva aligatora.

    Nije sve besplatno

    Predsednici se ne tretiraju kao članovi kraljevske porodice. Osim ukoliko ih ne konzumiraju tokom zvanične posete odnosno kao poslovnu funkciju, svi članovi predsedničke porodice moraju da plate svoje obroke. Takođe plaćaju pranje veša i druge sadržaje. Kongres i poreski obveznici plaćaju održavanje Bele kuće i osoblje. Sve što se direktno ne odnosi na upravljanje SAD, plaća se od predsedničke plate koja iznosi oko 450.000 dolara godišnje.

    Tom Hanks je dva puta kupio aparat za kafu Beloj kući

    U kući postoji prostorija koja je predodređena za predstavnike medija i novinare. Oni u njoj prave pauzu i odmor od konferencija i snimanja, a često se žale da je to soba o kojoj niko ne vodi računa. Godine 2004. Tom Hanks je svratio u tu prostoriju i komentarisao kako oni nemaju ni pristojan aparat za kafu. Tada je kupio jedan kako bi atmosferu učinio prijatnijom. Kada je nakon šest godina ponovo došao u Belu kuću išao je u obilazak i video da i dalje koriste isti aparat za kafu. On je bio u očajnom stanju, prljav i jedva je radio. Kupio im je novi aparat uz napomenu da ovaj put dobro vode računa o njemu.

    Niko ne može da nađe kamen temeljac

    Kamen temeljac Bele kuće položen je 13. oktobra 1792. godine, od strane gomile važnih masona. To je bila velika stvar i trebalo bi da bude važna tačka obilaska bele kuće, ali niko ga više ne može naći. Sve što danas znamo jeste da ima mesinganu ploču na kojoj je možda nešto ispisano od osnivača, ali možda i nije. Smatra se da je tu i važna vremenska kapsula koja sadrži važne istorijske dokumente. Kamen temeljac su najviše tražili Roosevelt i Truman ali bezuspešno.

    Pivara u kući

    Thomas Jefferson je poznat po svojoj ljubavi prema pivu. On je ima svoju pivnicu u Beloj kući i niko ga nije nasledio u tome sve do Baracka Obame. On je od meda pčela sa imanja napravio medeno pivo. Od svoje plate je platio opremu koju je predao kuvarima Bele kuće kako bi započeli pravljenje domaćeg piva. Nekoliko stotina boca mednog piva čuva se na posebnom mestu za posebne goste i prilike. Iako su se mnogi pivari utrkivali da nađu recept i počnu da prave isto pivo, Bela kuća je pre svih objavila recept na svom sajtu.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE