Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PREMIER LIGA: Sve manje Britanaca vlasnika klubova

    Britanski mediji pišu da bi Everton mogao da kupi ispred jednog američkog konzorcijuma John Jay Moore, bivši vlasnik američkog bejzbol tima San Diego Padres, za 200 miliona funti. Praksa da se klubovi iz Premier lige prodaju strancima se nastavlja.

    Ako Everton bude prodat biće potrebno malo više od prstiju jedne ruke da se nabroje timovi koji imaju britanske vlasnike. Amerikanci dominiraju, a pored njih su tu Rusi, Tajlanđani, vlasnici iz UAE, Švajcarske, Italije i Islanda. Klubovi koji su u najvećem delu u vlasništvu Britanaca (Engleza i Velšana) su Newcastle, Tottenham, Crystal Palace, Stoke, Swansea, Norwich, West Ham i West Bromwich Albion.

    Ovo su vlasnici najbolje plasiranih ekipa u Premier ligi:

    Šta se promenilo pa je tim koji je prošle godine imao 19 poraza sada ima samo dva? Vichai Raksriaksorn je promenio prezime, sada se zove Vichai Srivaddhanaprabha. Vlasnik Leicestera je tajlandski milijarder kojem je kralj te zemlje dodelio prezime koje donosi sreću u poslu. S obzirom da je Leicester prošle godine u ovo vreme bio u zoni ispadanja a danas je prvi na tabeli, rečenica Del Boy-a „This time next year, we'll be millionaires“najbolje opisuje trenutnu situaciju.

    Totenhem Hotspur je u vlasništvu kompanije „Enic International Limited“. Od 85 odsto kluba koji poseduje kompanija, 71 odsto je u vlasništvu Britanca Joe Louis-a. Kompanija je registrovana na Bahamima.

    „Kroenke Sports Enterprises UK“ na čelu sa Amerikancem Stan Kroenke-om"drži 62% akcija Arsenala. Kroenke-ova kompanija je vlasnik nekoliko timova u Americi. NBA – Denver Nuggets, NHL – Colorado Avelanche, MLS – Colorado Rapids, NFL – Los Angeles Rams.

    Vlasnik četvrtoplasiranog Mancester City-ja je šeik Mansur. Član vladajuće porodice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se preko svoje firme „Abu Dhabi United Group“bavi poslovima u vezi sa naftom i investicijama.

    Mancester United je prvi klub koji je bio u vlasništvu Amerikanaca, kada ga je 2005. godine kupila porodica Glazer. Sada klub vode šestoro dece Malcolma Glazer-a preko kompanije „Red Football LLC“.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE