Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS:Rešenje za kredite u francima PBB nije zakonom nametnuto

    Aktivnosti koje je Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd preduzela u vezi sa stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima koje je odobrila ta banka predstavljaju rezultat slobodne volje lica koja su ovlašćena da zastupaju interese banke u stečaju i nije ni zakonskim ni podzakonskim aktima nametnuta, rečeno je agenciji Beta u Narodnoj banci Srbije (NBS).

    Kako je objasnila NBS, osnovni cilj te aktivnosti je bilo unovčenje imovine stečajnog dužnika radi najpovoljnijeg namirenja stečajnih poverilaca i predstavljaju dogovor između s jedne strane zastupnika Privredne banke u stečaju, a s druge strane lica kojima je ta banka pre stečaja odobrila stambene kredite indeksirane u francima.

    Udruženje bankarskih klijenata Efektiva je juče saopštilo da je Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd omogućila konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima za sve dužnike te banke, u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita.

    Efektiva je nezadovoljna što takvu konverziju stambenih kredata u francima NBS ne omogući svim korisnicima takvih bankarskih pozajmica.

    "Još jednom tražimo od države i NBS da zaustave banke u pljačkanju građana ove zemlje i reše problem kao što su to uradile zemlje u okruženju, kao što su uradili u slučaju PBB banke", navela je Efektiva.

    NBS je podsetila da je u okviru Odluke o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti ponudila olakšice korisnicima takvih kredita, a u isto vreme je i podsticala i ohrabrivala, kako banke, tako i korisnike stambenih kredita indeksiranih u francima da u zajedničkom dogovoru pronađu odgovarajući model u otplati obaveza korisnika koji će biti najbolje rešenje za obe ugovorne strane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE