Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da uklonite popodnevnu pospanost na poslu

    Ukoliko vam radni dan počinje u osam ili devet ujutru, već oko dva, tri sata ćete osetiti izuzetan umor, pospanost i nedostatak fokusa i energije. Ukoliko ne želite da popijete ko zna koju kafu po redu, evo nekih saveta kako da se razdrmate.

    Neka hidratacija bude prioritet

    Ovo ste čuli mnogo puta i nije nikakva novina, samo je se treba pridržavati. Potrudite se da ne posegnete za kafom, već konzumirajte čaj ili vodu sa limunom. Neka flaša sa vodom bude u vašem vidnom polju kako biste imali stalan podsetnik za hidrataciju, savetuje MSN.

     Protegnite se

    Ukoliko sedite ceo dan, to nažalost može značiti haos za vaše telo, um i produktivnost. Česte pauze za istezanje povećaće cirkulaciju krvi i hranljivih sastojaka u vašem organizmu. Na taj način podstičete svoju pozitivnu energiju.

    Energetski obrok

    Ukoliko želite da budete uspešni u danu, nikako ga ne treba započeti šećerom. Ujutro izbegavajte krofne i šećerne ceralije i opredelite se za kaše sa seckanim orasima i jajima ili avokado i tost sa žitaricama. To će vam pomoći da pregurate jutro bez gladi. Neka vaš ručak sadrži puno ugljenih hidrata sa mnogo vlakana, povrća i proteina. Balansirajte ugljenje hidrate i proteine kako biste odžali nivo energije za ceo dan. Pojedite činiju žitarica ili braon pirinča sa hranom bogatom proteinima kao što je povrće, leblebije ili tuna. Dodajte malo kozijeg sira ili avokado. Neka to bude vaš popodnevni energetski obrok.

    Ne oslanjajte se na oskudne porcije

    Voćni jogurt ili jedna jabuka ne mogu da vam zamene obrok iako izgledaju kao zdrava zamena za ručak. Naše ćelije dobijaju energiju kalorijama, stoga morate jesti dovoljno. Nemojte menjati užinu i obrok.

    Uzmite odgovarajuće grickalice

    Ukoliko pojedete po malo na svakih par sati održavaćete nivo šećera u krvi na dobrom nivou. I u grickalice, kao i u obroke, treba da uvedete proteine kako biste otklonili glad. Izbegavajte hranu koja će izazvati pad energije kao što su gazirana pića i bombone. Ukoliko imate želju za nečim slatkim posegnite najbolje za kockicom crne čokolade. Kakao ima supstance koje pospešuju protok krvi i kiseonika do mozga, a koji pospešuju funkcije mozga. Dobra ideja je zeleni frape sa spanaćem, bananom, puterom, bobicama i mlekom badema. Sve možete da obogatite omiljenim proteinima u prahu.

    Napravite redah

    Izađite napolje na vazduh i sunce i prikupite malo vitamina D. Promenite okruženje i gledajte lepe pejzaže. Na ovaj način smanjićete nivo stresa i odagnaćete zamor mozga. Studije kažu da samo 20 minuta dnevno u prirodi može da vas napuni energijom za ceo dan, uglavnom zbog prisustva zelenila.

    Dišite

    Kada ste u nedoumici ili pod stresom veoma je dobro da se odvojite od računara i na par minuta opustite um i telo. Disanje je od suštinskog značaja za mentalno i fizičko zdravlje. Duboko disanje će prokrviti vaš organizam, smiriće vas i doneti vam potrebnu energiju.

    Ili jednostavno poslušajte savet Dragana Jovanovića.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE