Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PORAŽAVAJUĆE: 150 hiljada klinaca `gluvari`

    U Srbiji čak 150.000 mladih uzrasta između 15 i 24 godine niti rade, niti se školuju, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ističući da je poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti.

    Navodeći da je veliki potencijal za rešavanje tog problema u preduzetništvu, Čadež je, na konferenciji za štampu, ukazao da je prvi put u novijoj istoriji Vlada Srbije proglašavanjem 2016. godinom preduzetništva, preduzetništvo postavila kao prioritet svoje politike.

    Privredna komora je saopštila da podržava manifestaciju "Karavan omladinskog preduzetništva", kako bi se mladi širom Srbije što bolje informisali o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa.

    Cilj Karavana je, kako je objasnio Čadež, da u godini preduzetništva mlade širom Srbije upozna sa mogućnostima zapošljavanja, osnivanja preduzeća, ukaže na preduzetništvo kao veliki potencijal.

    Prema njegovim rečima, 150.000 mladih koji niti rade niti se školuju su poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti. Ukazao je i na uvođenje sistema dualnog obrazovanja, kojim se, takođe, bori protiv nezaposlenosti mladih.

    Čadež je rekao da je sistem dualnog obrazovanja potreban Srbiji, jer već sada dve trećine đaka upisuje stručne škole, ali i konstatuje da iz njih danas ne izlaze sa konkretnim znanjem potrebnim u modernom poslovnom okruženju.

    U cilju podsticanja preduzetništva, PKS je proširila svoje usluge na onlajn sistem, tako da svi mogu podatke o otvranju firmi dobiti 24 sata.

    Savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski podvukao je da, ako se ne bude našlo mesta za tih 150.000 mladih, društvo nema budućnost. Ministarstvo, prema njegovim rečima, nada se da će mladi da iskoriste godinu preduzetništva da se okušaju u rizičnom osamostaljenju.

    Koordinator projekta Vladimir Radovanović preneo je da je cilj "Karavana" pospešivanje novoosnovanih preduzeća koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti nezaposlenost i dopriineti jačanju domaće privrede.

    Karavan će u prvoj fazi, od 17. februara do 11. aprila 2016. obići regionalne i studentske centre u Srbiji – Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš.

    PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizacijom Privredni forum mladih i Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije u "Godini preduzetništva" organizuje "Karavan omladinskog preduzetništva" sa ciljem povećanja zaposlenosti mladih. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE