Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TRŽIŠTE RADA: Ko najčešće dobija posao

    Analiza tržišta rada za 2015. godinu prema podacima sa sajta Poslovi.infostud.com pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina /prodaja, IT, administracija i računovodstvo, mašinstvo i elektrotehnika.

    Što se tiče pozicija za koje su najčešće raspisivani oglasi to su: komercijalista, prodavac,administrativni radnik, diplomirani mašinski inženjer i JAVA programer.

    Analizirajući kretanja i trendove u odnosu na prethodne godine oseća se porast ponude poslova iz oblasti mašinstvo i elektrotehnika, transport i magacin, dok je manje oglasa iz oblasti administracije i računovodstva, ekonomije opšte, marketinga i PR-a.

    Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od strane poslodavaca bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer,  PHP programer, .NET Developer, iOS Developer.

    Što se tiče pozicija van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani mašinski inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari.

    Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2015. godine bilo teže pronaći posao su: fakturista, operativac u marketing službi, supervizor prodaje, fizički radnik i operater na računaru.

    Poslodavci su tokom 2015. u gotovo 52% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Oko 37% oglasa je bilo za one sa visokom ili višom stručnom spremom, dok su postdiplomske studije bile uslov za konkurisanje u više od 10% oglasa. Za kandidate sa osnovnom školom bilo je manje od 1% oglasa.

    U 2015. godini na sajtu je objavljeno gotovo 19 000 oglasa, što je za 27%  više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 215 000 ljudi. Prosečan broj prijava po konkursu je 129, a najčešći traženi nivo obrazovanja je bila srednja stručna sprema. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE