Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zna se samo da Železara gubi i koči industriju?

    Gubici Železare i RTB Bor su među ključnim uzrocima usporavanja prerađivačke industrije, smatra ekonomista Stojan Stamenković, ističući i da će u kragujevačkom Fiatu i ove godine izostati novi model.

    Ekonomisti okupljeni oko časopisa Makroekonomske analize i trendovi upozorili su na probleme u srpskoj industriji.

    Stamenković je skeptičan je u vezi sa prodajom smederevske Železare kineskoj kompaniji HBIS, dodajući da su proizvodnja i gubici Železare, ali i RTB Bor među ključnim uzrocima usporavanja prerađivačke industrije u Srbiji.

    Stamenković je ponovio da se u vezu sa poslovanjem Železare "ništa ne zna". "Niti kada će nastupiti najavljena profitabilna proizvodnja, niti koliko zatečenih zaliha 'nose' što predstavlja subvenciju republike iako su subvencije ukinute", rekao je on.

    >>>>Kamaraš: Železara neprofitabilna

    On je dodao da se tržište čelika sužava u celom svetu. Menjaju se i tehnologije. Pa čak i u samoj kini se otpuštaju radnici i redukuje proizvodnja, da ne govorim o Evropi, rekao je on i dodao da se problemu železare pridružuju i problemi sa RTB Borom, koji je ušao u gubitke zbog drastičnog pada cena na svetskom tržištu.

    Stamenković se osvrnuo i na proizvodnju kragujevačkog Fiata, rekavši da je za povećanje proizvodnje u toj fabrici neophodan novi model, koji će i ove godine izostati.

    Industrija u Srbiji je, ocenio je, prošle godine porasla 8,2 odsto, ali je visok rast dobrim delom posledica niske polazne osnove zbog poplava iz 2014, kada je znatno podbacila.

    Ono što brine jeste usporen rast prerađivačke industrije. Prehrambena industrija je usporila što ukazuje, kako kaže Stamenković, na mogućnost da određeni proizvodi nisu više rentabilni za proizvodnju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE