Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovaj metod učenja engleskog još niste probali

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Why such reckless extravagance in one so young?

    Ovo je rečenica zahvaljujući kojoj ja i danas, znam značenje reči reckless. Ne samo da mi je obezbedila kontekst da uspešno zapamtim reč, već mi je pomogla i da savladam melodičnost upitne intonacije, tako tipične za britanski akcenat. Inače, to je replika iz drame Oskara Vajlda „Važno je zvati se Ernest“ koju izgovara Džek u jednoj od scena gde se pominju čuveni cucumber sandwiches.

    Pored toga što ovo možete shvatiti kao preporuku za čitanje na engleskom ili slušanje, ako je u pitanju audio knjiga ili film, moja namera je da vam predstavim jedan vrlo efektan način da unapredite svoj engleski. Pamtite rečenice!

    Šta su prednosti ove metode?

    • Jezik čine rečenice, a ne liste reči. Izolovane reči, koje nisu povezane kontekstom, mogu se zapamtiti uz veliki napor, ali ne i aktivno iskoristiti u konverzaciji. Drugim rečima, šta će vam reč, ako ne možete da je iskoristite. Dakle, najbolje ćete usvajati nove reči ako su one deo rečenice, a samim tim i konteksta, tj. priče.

    • Neće vam biti teško da primenite ovaj metod, jer rečenice su svuda oko nas. Dok gledate seriju ili film, dok slušate novu pesmu, pa čak i kada čitate suvoparne izveštaje, vrlo lako ćete pronaći rečenicu koju možete zapamtiti. Kriterijum za odabir rečenice određujete vi – ili želite da zapamtite određenu reč, ili vam neka gramatička struktura predstavlja problem, pa želite da je lakše savladate.

    • Rečenice su celine, koje vam daju uvid u: red reči, odnose među rečima, vrste reči. Na primer, česta greška je da mešamo oblik prideva i priloga u engleskom. Samo na osnovu jedne rečenice možemo zapamtiti koja je razlika: She is a good driver, believe me, she really drives well. Good je pridev, jer opisuje imenicu (driver), dok je well prilog, jer opisuje radnju (drives).

    • Ponavljanje rečenica, naročito onih koje ste čuli u originalu, može vam poslužiti i kao dobra vežba za izgovor. Kopiranje akcenta i intonacije omogućiće vam kontekstualno učenje i efektniju reprodukciju naučenog. Osim toga, oplemenićete učenje novog vokabulara, naročito ako ste ljubitelj britanskog akcenta – još ćete se i zabaviti.

    Volela bih da podelite sa mnom u komentarima koje rečenice su vama pomogle da zapamtite određene reči ili fraze na engleskom. Možemo se upustiti i u njihovu gramatičku analizu, kako bismo iskoristili potpuni potencijal ove metode. A možda bih mogla i nešto da vam obećam: This time, next year we’ll be millionaires! Bar kada su u pitanju reči na engleskom kojima ćemo raspolagati.

    I’m gonna make you an offer you can’t refuse!

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected] 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE