Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinarski krediti još jeftiniji

    Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 4,25 odsto i napravila prostor za novo spuštanje kamata na dinarske kredite.

    Centralna banka po treći put u poslednja tri meseca odlučila je da "popusti kaiš" i da olakša zaduživanje pa je referentna kamata stopa smanjena sa 4,50 na 4,25 odsto.

    Isti potez guvernerka Jorgovanka Tabaković povukla je i krajem oktobra prošle godine kada su banke i počele da spuštaju kamate za zajmove u domaćoj valuti.

    Referentna kamata centralne banke bila je 2012. godine 10,5 odsto. Njenim spuštanjem oborene su i kamate na dinarske kredite sa maksimalnih 30 odsto na aktuelnih šest do devet procenata godišnje.

    Tako je sada dinarski kredit od 100.000 dinara jeftiniji za 10.000 dinara nego pre tri godine, odnosno za 5.000 dinara u poređenju sa prošlom godinom.

    NBS očekuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike biti praćen daljim padom kamatnih stopa na kredite i nastavkom započetog oporavka kreditne aktivnosti, ali će koristiti i sve raspoložive mere kako bi inflacija ostala niska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE