Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Seks više ne prodaje?

    Ako marketing i seks posmatramo kao brak, može se reći da je to nekad bila skladna zajednica, ali da se razvod desio pred našim očima a da možda nismo ni primetili. Kakve veze sa tim ima internet, generacija Z, i njegovo veličanstvo – Kupac?

    Kada su iz kancelarije fotografa Annie Leibovitz pozvali žene da se slikaju za Pirelli kalendar za 2016. godinu, većina njih mislila je da je u pitanju neka greška ili šala. One nisu ni manekenke, ni super-modeli, kao što je to bio slučaj ranijih godina. Neke od njih su u zrelim godinama, a ono što ih povezuje jeste da su ostvarene i moćne u oblasti u kojima rade. Kalendar, u suštini, ne donosi ništa revolucionarno novo, samo hvata talas popularnosti slavljenja nesavršenih ’pravih’ žena. Po prvi put, Pirelli ne stavlja akcenat na seksepilnost, golotinju, telo kao objekat želje, već na uspeh. 
    Mesec dana ranije, dakle u oktobru prošle godine, javnost je protresla vest da Playboy odustaje od objavljivanja fotografija golih žena. Takođe muški magazini FHM i Zoo objavili su svoje poslednje brojeve, a sve to nije došlo odjednom. Naime, svi ovi časopisi beležili su ozbiljan pad prodaje, koji dalje upućuje na promene u navikama publike. Pretpostavljate, kupci i publika orijentisani su ka mobilnim platformama i društvenim mrežama.

    NESAVRŠENO I MOĆNO
    Šta se to dogodilo? Kuda je otišao seks i šta ga je zamenilo? Izgleda da je ’otišao’ na internet, postao dostupan, besplatan, i izgleda da smo mi postali zasićeni njime.
    Jasno je da su toga svesni svi, na čelu sa marketing stručnjacima. Korak dalje otišao je kanadski magazin NOW Toronto, i lansirao je kampanju koja slavi nesavršenost golog tela, bez obzira na boju kože, hendikep ili pol. Ova kampanja jasno i glasno poručuje „Voli svoje telo,“ a njeni tvorci kažu: „Želimo da slavimo osećaj udobnost u svojoj koži.“ Setimo se samo svih onih Dove reklama koje žele da poruče ženama – Lepa si, sa svim svojim karakteristikama. Dove je jedan od brendova koji ne želi mršavice u svojim reklamama.

    NESAVRŠENO I LEPO
    Sve se više slavi ’prirodnost’, lepota tela sa svim svojim nesavršenostima. Tome u prilog idu i sve popularniji ’plus size’ modeli, koji su dokaz da se i sa viškom kilograma može biti lepa – „No matter what they say.“ U Francuskoj je od skoro stupio na snagu zakon koji propisuje da manekenke moraju na medicinski pregled. Ukoliko su premršave – plaćaju kaznu.
    Mnogi stručnjaci kažu da je ključna za sve ove promene u stvari generacija Z, internet generacija rođena kasnih devedesetih, odnosno od 2000. godine. Oni više ne reaguju na utemeljene predstave o lepoti, čak ni o seksualnosti. Oni reaguju na pravu društvenu promenu i samo-ostvarenje. Zato svi ovi brendovi, časopisi, marketinški stručnjaci menjaju strategiju. Ne retuširaju fotografije kao nekad jer im se publika smeje, ne prikazuju mršave modele jer oni nisu ’realnost’. Umesto toga, marketing stručnjaci i brendovi izražavaju stav.

    NESAVRŠENO I PAMETNO
    U više paralelnih studija rezultati su pokazali da nasilje i seks više ne mogu da ’pomognu’ da se određeni proizvod ili brend zapamte, što je već godinama njihova glavna uloga u marketingu. Ispitanicima su prikazivane tri vrste reklama – ona koja je imala seksualnu konotaciju, zatim jedna koja je sadržala nasilje, i treća neutralna. Dan kasnije, kada je trebalo da se sete reklama koje su pogledali, ispostavilo se da su najbolje zapamtili onu neutralnu. Psiholozi kažu da su televizijski programi i ostali sadržaji prepuni nasilja i seks-tema u koje se mentalno upuštamo, tako da nemamo dovoljno kapaciteta za druge stimulanse koji bi zaokupili našu pažnju, kao što su upravo – reklame. Takođe, smatra se da seks i agresija na filmu stimulišu agresivne i seksualne misli koje dalje ograničavaju interesovanje i pažnju za reklame. Kako dalje ističu stručnjaci, situacija je paradoksalna – što više reklama sa seksualnom konotacijom pogledate, manji su efekti.

    Ako se vratimo na početak, i priču o izumiranju pornografskih časopisa, shvatićemo da je čak i Playboy, koji ima vrlo kvalitetan sadržaj, i jedan je od najprepoznatljvijih brendova, izgubio moć da šokira, probija granice, provocira i izaziva javnost, da predvodi bunt i oslobođenje od stega. Pored toga izgubio je i komercijalnu vrednost i kulturnu relevantnost. A to je isti slučaj sa seksom kao sredstvom prodaje. U godinama prezasićenja trivijalnim sadržajem, ključ uspeha je u promišljenim, inteligentno upakovanim porukama koji će sa čitaocem, kupcem, gledaocem biti na ’ti’ i koje će pridobiti njegovu pažnju svojim kvalitetom.

    Foto: Youtube/Printscreen, Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE