Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reprogram duga obradovao prezadužene firme

    Zaduženi preduzetnici i preduzeća zadovoljni izmenama zakona koji im omogućava reprogram duga na najviše 60 meseci.

    Svima koji obaveze prema poreznicima ne izmiruju na vreme ubuduće će se obračunavati kamata jednaka referentoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije. Sve ovo predviđaju usvojene Izmene i dopune zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

    Otplata na pet godina i mogućnost "brisanja" kamata obradovala je dužnike. Ove izmene zakona će doneti značajno olakšanje. Privreda je zagušena poreskim obavezama, kaže za Novosti Milisav Krstović, direktor Javnog preduzeća za komunalnu privredu "Lazarevac", koji je na listi najvećih dužnika.

    Mi moramo da plaćamo PDV i poreze bez obzira na to što nismo naplatili potraživanja. A u ovakvim vremenima ljudima je plaćanje smeća i vode poslednje na spisku. Značajno je i smanjenje kamatne stope na nivo referentne, jer kamate čine skoro polovinu duga. Rastu 0,2 odsto dnevno.

    U Privrednoj komori Srbije kažu da je to nastavak dugogodišnjeg zahteva Foruma malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Oni su godinama upozoravali da veliki deo duga zapravo čine nagomilane kamate.

    I 2012. godine je uvedena mogućnost da se više od 80.000 preduzetnika tada spase od gašenja, reprogramom glavnice i otpisom kamata. Ovim zakonskim nacrtom bi se konačno rešio dugogodišnji problem preduzetnika. Mogli bi da se oporave i nastave da posluju, objašnjava koordinator Foruma MSPP Aleksandar Gračanac.

    U Uniji poslodavaca, međutim, upozoravaju da se ovim rešenjem ne šalje dobra poruka. Dužnici su ponovo, kažu, bolje prošli. Sigurno će ovo pomoći i to više velikim kompanijama, nego malima, smatra predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

    To je verovatno izlobirana mera. Budžet će dobiti novac koji možda ne bi dobio. Ali su to i još jednom izneverena očekivanja građana i privrednika koji uredno plaćaju svoje obaveze. Izneverena, jer su verovali da neće morati da uče decu da se dug isplati. Nesolventni žive na račun ostalih.

    Novina u ovom zakonu je i način vraćanja duga. Od sada se dužnicima prvo otpisuju potraživanja na ime glavnice duga, pa tek onda kamata. Dosad je princip bio obrnut. U Srbiji je skoro u svakom momentu u blokadi oko 50.000 preduzeća i preduzetnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE