Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS u plusu 2,5 milijardi dinara i nije povećavao plate

    Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije saopštilo je da je u 2015. godini pozitivno poslovao i da je ostvarilo profit od 2,5 milijarde dinara.

    "EPS nije uzimao sredstva iz budžeta Srbije ni u 2015. godini, već je po osnovu poreza, doprinosa i taksi u budžet uplatio 65 milijardi dinara, što čini sedam odsto republičkog budžeta", piše u saopštenju tog preduzeća.

    Naglašava se i da su zarade u EPS tokom prošle godine isplaćivane u visini sredstava planiranih u Godišnjem programu poslovanja za 2015. godinu na koji je saglasnost dala Vlada Srbije.

    "Zakon o javnim preduzećima i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kontrolišu EPS i prate isplate zarada svakog meseca", piše u saopštenju.

    Dodaje se i da je informacija o ukupnim dugoročnim obavezama EPS od milijardu evra poznat podatak i da su to ukupne obaveze po kreditima i to čine reprogramirani krediti nastali pre 1990. godine, projektni zajmovi i zajmovi od komercijalnih banaka.

    "Ukazujemo i da u 2016. godini dospeva oko 300 miliona evra od tih milijardu evra, od čega će 200 miliona biti refinansirano pod povoljnijim uslovima u skladu sa ugovorom sklopljenim sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a ostatak od 100 miliona evra biće vraćen u ovoj godini", navodi se.

    Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da su najveći problem EPS veliki troškovi za zaposlene odnosno veliki broj zaposlenih i visoke plate. On je rekao da postoje nagoveštaj i da su plate u EPS čak i povećane u 2015. godini, iako je trebalo da budu smanjene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE