Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brazil potonuo najviše u 25 godina

    Bruto društveni proizvod Brazila opao je prošle godine za skoro četiri odsto, što je najveći pad u poslednjih četvrt veka, pokazuju objavljeni podaci.

    Brazilska statistička služba saopštila je da se BDP zemlje smanjio za 3,8 odsto usled pada cena sirovina, porasta inflacije i visokih kamata.

    Industrijska proizvodnja smanjena je za 6,2 odsto, a usluge za 2,7 odsto, dok je poljoprivredni sektor imao rast od 1,8 odsto, što je najmanje od 2012.

    Pad vrednosti brazilskog reala, koji je prošle godine izgubio skoro 50 odsto vrednosti u odnosu na dolar, pomogao je da izvoz poraste za 6,1 odsto, dok je uvoz robe i usluga pao za 14,1 odsto.

    Investicije u Brazilu su prošle godine smanjene za 14 odsto, dok je posao izgubilo više od milion radnika. Prošlogodišnji pad BDP Brazila je najgori od 1990, kada se smanjio za 4,3 odsto.

    Spoljni čionioci, poput usporenja rasta Kine i pada cena sirovina, uticali su na loše ekonomske prilike koje je pogoršala politička kriza.

    Predsednica Dilma Rusef suočena je s pretnjom da bude smenjena u Kongresu zbog navoda da je koristila državne banke za popunjenje rupa u budžetu.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE