Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VIDEO: Vanredna situacija u nekoliko opština u Srbiji

    Štab za vanredne situacije proglasio je jutros vanredno stanje u Čačku zbog poplava koje su ugrozile grad i okolna sela, rekla je agenciji Beta načelnica štaba Bojana Ikodinović.Ona je rekla da su najugorženija sela Konjevići i Preljina zbog izlivanja reke Čemernice i da je počela evakuacija tog stanovništva. Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša, kao i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je za Blic Vladimir Batalović, direktor "Beogradvoda". Vanredna situacija je do sada proglašena i u Lučanima, Arilju, Bajinoj bašti i Topoli.

    Takođe su poplavljena i sela Vranići, Milićevci i Gornja Gorevnica.

    Ikodinović je dodala da postoji mogućnost da Javno preduzeće "Rzav" iz Arilja obustavi isporuku vode i da bez vode ostanu Čačak, Gornji Milanovac, Arilje i Požega.

    Do poplava je došlo zbog velike količine kišnih padavina.

    Prema rečima Bojane Ikodinović, noćas je palo oko 80 litara kiše po kvadratnom metru.

    Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić u toku je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku zbog problema sa vodostajem iznad nasipa kod Preljine.

    "Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključe, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu", istakao je Marić.

    Prema njegovim rečima trenutno je u tom delu Srbije najkritičnije, dok je sinoć to bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba.

    Kada je reč o ostatku Srbije vodostaj raste na velikim rekama, ali, kako je objasnio Marić, to je u granicama redovne odbrane od poplava zbog čega ne bi trebalo da se očekuju veliki problemi.

    Vode Vojvodine: Sava raste, vanredne odbrane od poplava kod Šapca

    Sava će prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rasti i narednih nekoliko dana, pa će kod Sremske Mitrovice već sutra prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca premašiti nivo vodostaja za uvođenje vanredne odbrane, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.Na vodomeru kod Sremske Mitrovice jutros je izmereno 629 centimetara, što je u odnosu na jučerašnji dan porast od 12 centimetara, navodi se u saopštenju.

    Dodaje se da je u redovnu odbranu od poplava jutros uvedena i deonica od četiri i po kilometara na Savi kod sela Hrtkovci, pa je odbranom od poplava obuhvaćeno dvadesetak kilometara na toj reci.

    Mere vanredne odbrane od poplava, zbog obilnih padavina u Banatu, uvedene su na brani "Veliko Središte" na Markovačkom potoku kod Vršca, piše u saopštenju.

    Foto: Beta, arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE